Saját KB bal
Saját KB jobb

Téli szezonális gyümölcsök és zöldségek

Melyik egészséges és melyik nem a kutyánknak?

Egyre többe gazdi illeszti be a kutyák táplálásába a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Ez nemcsak azért remek ötlet, mert ezzel színesebbé tehetjük a kutyánk étrendjét, hanem azért is, mert a zöldségek és gyümölcsök rost- és vitamintartalma hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.

Emberek számára naponta legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, lehetőleg szezonális, helyben termesztett és friss formában. Bár a kutyák esetében az étrend jóval kisebb részét teszik csak ki, itt is érdemes arra figyelni, hogy minél tisztább forrásból és lehetőleg minimális ökológiai lábnyommal jussanak el hozzájuk a termények. Célszerű tehát azokra a szezonális termékekre fókuszálni, amelyeket mi is fogyasztunk.

Téli szezonális zöldségek és gyümölcsök:

  • sütőtök; pl.: hokkaidó tök, kanadai sütőtök, spagetti tök stb.
  • édesburgonya
  • cékla
  • sárgarépa, pasztinák, zeller, petrezselyem
  • téli alma
  • káposztafélék, kelbimbó
  • citrusfélék
  • banán
  • gránátalma
A fentiek közül a káposztafélék, a gránátalma és a citrusfélék, valamint a banán korlátozások mellett, míg a többi termény nyugodtan adható a kutyáknak.

A sütőtök választék széles, törekedjünk rá, hogy lehetőleg a hazai sütőtököt válasszuk. A cékla, a zeller, a répafélék esetében a legjobb, ha bio minősítésűt tudunk vásárolni, különösen, ha nagyobb mennyiségben adjuk a kutyánknak. A gyökérzöldségek ugyanis megkötik a talajban található vegyi anyagokat és nehézfémeket, amelyek felhalmozódhatnak bennük és főzés hatására sem oldódnak ki.

A banán a másik olyan élelmiszer, amelyből a bio minősítés fontos. Az intenzív ültetvényeken termelt banánt rengeteg vegyszerrel kezelik, majd zölden – éretlenül – szedik le és éréssegítővel permetezik, hogy mire az áruházba ér, szép sárga legyen. Ezért van az, hogy az éretlen avokádó beérik, ha banán mellé tesszük. A banántermesztésben használt vegyszerek veszélyesek az ültetvényeken dolgozókra és a fogyasztókra is. A kutyák sokkal kisebb testűek, mint mi, felnőttek, ezért kevesebb is kárt okozhat. Ha nem tudunk bio banánt venni, akkor inkább ne adjunk nekik.

A káposztafélék puffadást, bélgáz-képződést okozhatnak, azért ezeket érdemes mellőzni, de kisebb mennyiségben nem valószínű, hogy problémát okoznak.

A citrusfélék húsa, a héj és a fehér hártya nélkül kis mennyiségben adható a kutyáknak, de a savasságuk miatt általában nem a kedvencük. A C-vitamin bevitel szempontjából pedig a csipkebogyó sokkal jobb választás.

A gránátalma is remek C-vitamin forrás, ráadásul gazdag rézben, cinkben és folsavban. Viszont az élénk piros gyümölcsben található tanninok gyomorbántalmakat okozhatnak. A gránátalma magjai is veszélyesek lehetnek, ezért inkább a kipréselt levéből csepegtessünk egy keveset a kutya táljára, vagy keressünk kifejezetten kutyáknak szánt gránátalma-tartalmú készítményeket, amelyekből kivonják a tanninokat.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-oranges; https://www.akc.org/expert-advice/advice/can-dogs-eat-kiwi/; https://www.rover.com/blog/can-dog-eat-pomegranate/; https://danwatch.dk/en/undersoegelse/they-live-and-die-by-bananas/.
Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...