Egy új, kutyás könyv azoknak, akik igazán értik a kutyákat

A közelmúltban jelent meg egy könyv „Angyal feketében” címmel, melynek címlapján egy fekete tacsi látható angyalszárnyakkal és glóriával. A könyv alcíme pedig: „Aki megtanít jól szeretni”.

Úgy gondoltuk, Karácsony közeledtével érdemes kissé alaposabban is utánanéznünk ennek a könyvnek, melynek címlapján egyszerre jelenik meg a kutya, az angyal és a szeretet. Ezért elbeszélgettünk a könyvről az íróval, Schönek Zoltán, Nandagópával.

Mi köze van a címlapon látható tacskónak a szeretethez? Ő az az angyal, aki megtanít jól szeretni?

Igen. De ennyire azért nem egyszerű a történet. A könyv főhősének több mindenen kell keresztülmennie ahhoz, hogy rájöjjön, nem tud jól szeretni, és tulajdonképpen ez az az ok, amiért bár látszólag sikeres, mégis darabjaira hull az élete. Ebben valóban segítségére vannak a kutyák (nem is egy) és persze olyan emberek is, akik megértették az ebeket, és azt, hogy milyen szerepet is játszanak ők az ember életében.

Ez nagyon misztikusan hangzik.

Valóban van a történetben misztikum. Ezzel együtt teljesen hétköznapi környezetben játszódik, teljesen hétköznapi emberekkel. Akár veled, vagy velem is megtörténhetne.

A könyv hátoldalán az olvasható, hogy ez a történet nemcsak az emberről és a kutyáról, hanem az életről és halálról is szól. Végül is mi hívta életre ezt a regényt?

Sajnos szomorú apropója van a könyvnek. Az idén nyáron, pont annál a résznél, ami az életről és halálról szól, haldoklott életem első kutyája, Vackor. Ő valódi családtag volt, és sajnos hamarosan átköltözött az égi vadászmezőkre.

Akkor ő az, akinek a könyvet ajánlottad? A világ legszőrösebb terapeutája?

Igen, ő az. A világ legszőrösebb stresszterapeutája.

Akkor miért a tacskók játsszák a főszerepet a könyvben?

Bár a könyv szereplői kitaláltak, a tacskó(ka)t Lali kutyáról mintáztam, akit egyébként Vackor, a retriever talált. Szoktam is mondani, hogy Lali valójában az ő kutyája. Így fogadtuk be, s lett ő is családtag, és a nappalik kanapéjának koronázatlan ura. A Lali Király. Vackorról írni akkor még túlságosan fájdalmas lett volna, viszont ő volt az, aki arra inspirált, hogy a szokásosnál talán mélyebben átgondoljam és átérezzem a kutya és az ember kapcsolatának mélységét és dimenzióit.

Miért, ennek többféle dimenziója is van?

Hogyne lenne! Épp erről szól a könyv. Arról, hogy a kutya nem csak egy jószág, a szó anyagi értelmében, hanem sokkal több annál. Legalábbis nekem az. Az embernek nem csak azért van szüksége kutyára, amit az a maga fizikai valójában tud nyújtani (házőrzés, pásztorkodás stb.) Ember és kutya között sokkal mélyebb kötelék alakulhat ki. Ennek eredetét, okát és minőségét próbáltam mesés formába önteni. A könyv fogadtatását látva ki merem jelenteni, hogy ezt nagyon sokan érzik így.

Ez egy szomorú könyv?

Nem az. Inkább inspiráló és elgondolkodtató. Legalábbis a kapott visszajelzések szerint. Az igaz, hogy nem egy szokásos „cukikutyás” történet

Akkor ez egy kutyásoknak szóló könyv?

Kutyásoknak, macskásoknak, és mindazoknak, akik szeretik a fordulatos regényeket és sejtik, hogy a világ több, mint amit szemünkkel látunk.

Mesélj kicsit a történetről!

A főhős egy idősödő háziorvos, aki – bár sikeres praxist folytat – válságba került. Kissé kiégett, és a házassága is romokban van. Egy nap felkeresi rendelőjében egy ember, aki azt állítja magáról, hogy egy volt betege végrendeletének végrehajtója. Emlékezteti a doktort arra, hogy tizennégy évvel ezelőtt ezzel a beteggel egy fogadást kötött, amiről most derül ki, hogy ki is nyerte meg. A fogadás ugyanis arról szól, hogy Ottó bácsi – a beteg, akinek életéről az orvosok már lemondtak – mikor fog meghalni. Ottó bácsi arra fogadott, hogy – bár gyógyíthatatlan rákos – még tizennégy évet élni fog annak ellenére, hogy ez orvosi értelemben szinte lehetetlen. A tizennégy év most telt le, és ha a doktor veszít, akkor örökbe kell fogadnia egy tacskót.

És veszít?

Igen. És a furmányos Ottó bácsi még azt is megüzeni neki, hogy ha tényleg megteszi, amit vállalt, és valóban örökbe fogad egy fekete tacskót, akkor elárulja neki, hogyan győzte le a halált, és odázta el az elkerülhetetlen véget majd másfél évtizeddel.

És kiderül mindez?

Igen, kiderül ez is, több más titokkal együtt. Ezeket most nem árulom el. Aki kíváncsi a válaszokra, és hogy mi köze ennek a kutyákhoz, az olvassa el a könyvet!

Hogyan lehet hozzájutni a regényhez?

Kedvezményes áron megrendelhető a kiadótól a https://spirodalom.art/konyveink/angyal-feketeben/ honlapon. Ugyanitt még sok érdekesség megtudható a könyvről és a szereplőkről. Az első fejezetet el is lehet olvasni, vagy akár meghallgatni. Aki innen rendel, ajándékba kap még egy verseskötetet is ebook formájában. Emellett a könyv elérhető még a Libri és a Líra könyvesboltokban, a Bookline-on, Hszien ezoterikus ajándékboltban, és a Samadhi Shopban is.

kutyás könyv

 

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...