Saját KB bal
Saját KB jobb

Banán – Biztonságosan adható a kutyáknak?

Egészséges a banán?

Röviden a válasz: igen, a banán alapvetően biztonságos és tápláló az egészséges kutyák számára.

A banán finom és egészséges, télen és nyáron is megtalálható a boltok polcain. A sárga héjú trópusi gyümölcs gazdag magnéziumban, káliumban és rostokban. A banán különösen hasznos lehet sportoló kutyáknak. Egyrészt, mivel a magnéziumtartalma révén hozzájárul a regenerálódáshoz, másrészt pedig segít az izomépítésben. Gazdag B6-vitaminban, ami segíti a fehérjék metabolizmusát és segíti az agy és az izmok megfelelő oxigénellátását. A B6-vitamin ezen kívül jó hatással van az idegrendszerre is.

A banán C-vitamin tartalma sem elhanyagolható. A C-vitamin antioxidáns, csökkenti a sejtkárosodást és megköti a szabadgyököket, illetve a csontok és a vázszerkezet egészséges fejlődésében is fontos szerepe van.

Sportolók előnyben

Mind az emberek, mind a kutyák számára a banán az egyik leginkább tápláló gyümölcs, amely a sportolás, a fokozott igénybevétel mellett számos hasznos tápanyagot biztosít.  Érdemes azonban figyelni a kalóriabevitelre, mivel egyetlen banánban körülbelül 105 kcal van, ami egy 10 kg-os kutya napi kalóriabevitelének akár a harmadát is kiteheti. Ezért fontos, hogy fokozatosan, kis mennyiségben illesszük be a banánt a kutya táplálkozásába. Mint minden új élelmiszer, a banán kipróbálása előtt is konzultáljunk állatorvossal!

A legtöbb kutya szereti a banánt, ezért nyugodtan adható nyersen, de kutyakeksz recepteknek is szuper alapanyaga.

Mikor NE adjunk banánt?

Magas káliumtartalma miatt a banán kifejezetten ellenjavallt vesekárosodásban, akut veseproblémával küzdő kutyáknak, illetve cukortartalma miatt a cukorbeteg kutyák is csak orvosi felügyelet mellett kaphatnak belőle.

Veszélyes vegyszerek

Sajnos a banán az egyik legkevésbé „tiszta” gyümölcs. A banánültetvényeken világszerte rengeteg vegyszert használnak, mert a meleg trópusi klíma nemcsak a banánnak kedvez, de a rovaroknak és a kórokozóknak is. Egy banánültetvényen gombaölő, baktériumölő és féregölő szerekkel permeteznek, akár heti gyakorisággal. A banánt általában éretlenül szedik le és érésgyorsító szerrel kezelik, hogy a boltok polcaira érve érje el a szép, sárga színét.

Mindenképpen fair trade, de lehetőleg bio banánt vásárolj, különösen, ha a kutyádnak is adsz belőle!


Forrás: The Bark; greenfo.hu: https://greenfo.hu/hir/sarga-kedvencunk-ara-szedules-veteles-rak-es-mergezes-a-bananfoldeken/. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...