Saját KB bal
Saját KB jobb

Megértik a kutyák az ünnepek jelentőségét?

Már két gyertyát meggyújtottunk az adventi koszorún, nyakunkon vannak az ünnepek! A karácsonyi készülődés időszakában a legtöbben gyakran gondolunk szeretteinkre, családtagjainkra, barátainkra. Kinek, mit veszünk ajándékba? Mi lesz a menü? Mi kerül a fa alá?

Manapság a gazdik egy része négylábú kedvenceiről sem feledkezik meg az adventi készülődés időszakában. Az üzletek és a hazai készítők is készülnek arra, hogy a kutyákat is várja valami meglepetés a fa alatt.

De nemcsak az év végi ünnepek, hanem a kutyáink születésnapja vagy örökbefogadási évfordulója is olyan jeles alkalom, amelyet érdemes megünnepelni. Tortát készítünk, kutyasütit sütünk vagy valamilyen különleges falattal lepjük meg ilyenkor kedvencünket. Az sem ritka, ha valaki zsúrt szervez és áthívja a kutyája barátait, hogy együtt játsszanak. Persze az ajándékok sem maradnak el!

Vajon az ünnepek csak nekünk, gazdiknak okoznak örömet? Emberi szükséglet csupán, hogy a jeles alkalmakat megünnepeljük, vagy a kutyáink is élvezik az ünnepeket?

„A kedvenceink is családtagok, és érthető, ha rosszul érezzük magunkat, ha kihagyjuk őket az ünneplésből.” – magyarázza Jennifer Coates, állatorvos – „Bár kedvenceinktől nem várhatjuk el, hogy megértsék egy-egy ünnep jelentőségét, ez nem jelenti azt, hogy ne lelnék örömüket az ünnepségben.”

Fontos azonban, hogy ha azt szeretnénk, hogy a kutyánk számára is élvezetesek legyenek az ünnepek, akkor tartsuk tiszteletben a határaikat. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem élvezik a zajt, a nagyobb társaságot vagy éppen a hangos zenét. Számukra akkor varázsolhatunk egy alkalmat ünnepivé, ha kerüljük a túlzott impulzusokat és inkább nyugodt körülményeket teremtünk.

A kutyák fogékonyak a rituálékra, ezért vonjuk be őket a karácsonyi készülődésbe, és igyekezzünk számukra is kellemes élményeket társítani ehhez az időszakhoz.

Az ünnepek alkalmával tervezzünk olyan programokat, amelyek örömet okoznak a kutyáknak is: menjünk el kirándulni, sétáljunk az erdőben vagy éppen töltsünk együtt minőségi időt otthon. Jó ötlet lehet a közös zenehallgatás: a könnyedebb klasszikus zenei darabok jó hatással vannak a kutyákra is, de a népzenét és a jazz-t is szívesen hallgatják. A lényeg, hogy harmonikus zeneszámokat válasszunk, és lehetőleg mérsékeljük a hangerőt, hiszen kedvenceink hallása jóval kifinomultabb, mint a miénk.

Számunkra az ünnepekhez hozzá tartoznak a kellékek is, de a kutyánk – és a Bolygónk is – hálás lesz, ha az eldobható szarvasagancsos fejdíszt, a karácsonyi pulcsit és a többi egyszerhasználatos kacatot idén hanyagoljuk.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: MarthaStewart.com;
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...