Saját KB bal
Saját KB jobb

Sétáljunk sokat ősszel is!

A nyári hőség elmúltával végre beköszöntött a hosszú séták ideje! Ősszel a természet is sétára, hosszú kirándulásokra csábít, és nem is érdemes nemet mondanunk. Mind kutyáink, mind a saját egészségünk és közérzetünk szempontjából fontos, hogy rendszeresen és minél hosszabban sétáljunk!

Miért sétáljunk?

Az őszi séta segít felkészíteni a szervezetet a téli időszakra. Nem csak a lelkünkre van jó hatással, hanem a testmozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt is. A természetben töltött idő pedig oldja a feszültséget és segít kikapcsolódni. Ha napról napra, hétről hétre kimozdulunk egy közeli erdőbe, vagy akár hosszabb túrákra, kirándulásokra vállalkozunk, nyomon követhetjük az évszak változásait, fokozatosan – a természettel összhangban – készülhetünk fel a télre.

Ez fontos nekünk, és a kutyáinknak is. Hozzászokhatunk a hidegebb, nedvesebb időhöz, magunkhoz vehetjük az aranyló őszi napsugarak melegét. Nem csak fizikailag, de lelkileg is fittebbek, ellenállóbbak lehetünk, és könnyebben birkózunk majd meg a tél kihívásaival.

sétáljunk ősszel

Ha lehetőségünk engedi, ragadjuk meg a hétköznapokat is, és növeljük a séták hosszát. Lehetőleg parkban, erdőben sétáljunk. Gyönyörködjünk a fák lombjában, az avar színeiben és a káprázatos őszi fényekben. Hagyjuk a kutyánkat is szaglászni, játszani az avarban. Ha több időnk van, kiránduljunk, sétáljunk hosszan az erdőben, szippantsuk be az illatokat.

Fedezzük fel a vízpartokat, induljunk útnak akár csak egy-egy napra is. Kevés csodálatosabb dolog van annál, mint a kutyánkkal együtt élvezni a természet szépségeit.

Pár jó tanács

Ősszel ellenőrizd a felszerelést: nézd meg, hogy a nyakörv, a hám és a póráz is jó állapotban van, megfelelően tartanak és nincsenek rajtuk sérülések.

Ha öltözteted a kutyádat, ellenőrizd a ruhákat is. Jó a méret? Nem vásott? Nem szakadt? Ha szükséges, javítsd meg a patentokat, gombokat, cseréltess cipzárt, stb.

Kullancsok – gondoskodj megfelelő kullancs elleni védelemről!

Láthatóság: ősszel hamarabb sötétedik. Túrára, kirándulásra vigyél magaddal fejlámpát. Esti sétához, sportoláshoz szerezz be világító nyakörvet, bilétát, mindkettőtöknek láthatósági mellényt.

Kirándulás, túra előtt ellenőrizd a hatályos vadvédelmi és vadászati erdőlátogatási korlátozásokat, lezárásokat. (A szarvasbőgés időszaka és a vadászati idény miatt számos hazai erdőben rendelnek el erdőlátogatási korlátozásokat, amelyeket az illetékes erdészet, nemzeti park vagy vadásztársaság honlapján találsz meg.)

A fentiekből következik, hogy a korlátozások ideje alatt TILOS az erdőjárás, illetve ebben az időszakban fokozottan érvényes, hogy ne térjetek le a kijelölt útról és a kutyádat pórázon vezesd.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Képek: pexels.com: Photo by Joshua Woroniecki from Pexels; Photo by Pille Kirsi from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...