Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyád még annál is jobban szeret, mint gondolnád

A kutyák szeretetének mértékét nehéz vizsgálni, de egy újabb kutatás azt bizonyítja, még annál is jobban szeretik a kutyák a gazdájukat, mint gondolnánk.

Azt nagyjából tudjuk, hogy az emberek miként adják kutyáik tudtára szeretetüket. Az is egyértelmű, hogy a kutyánk szeret bennünket.  Sajnos azt is közismert, hogy az emberek néha nem éppen a legjobb eszközt használják érzéseik kifejezésére.

Tipikusan rossz minta például a túletetés, az állandó jutifalat osztás, mindezt persze csupán szeretetből. A szeretet kifejezésének ilyen módja azonban kifejezetten káros lehet a kutyára nézve, árthat az egészségének és viselkedési problémákat is okozhat. A kutyák ezzel szemben teljesen más eszközökkel adják tudtunkra szeretetüket.

Ez mind a szeretet és rajongás jele

Egy angol szervezet, akik kutyabarát szállások és helyek összegyűjtésével foglalkozik, készített egy olyan tanulmányt, mely a kutyák szeretet reakcióit méri. Egy speciális nyakörv segítségével 7 napon keresztül 24 órán át monitorozták a kutyák pulzusát és nyomon követték azokat az eseményeket, melyek szaporább vagy lassabb pulzusszámhoz vezettek. Ennek alapján 10 olyan konkrét „szeretet viselkedést” azonosítottak, melynek során a kutya pulzusszáma emelkedik. A kutyák tehát így mondják el leggyakrabban, hogy mennyire szeretnek bennünket:

  1. Nyalogatás, pusziosztás
  2. Összekuporodik rajtad, vagy közvetlen melletted
  3. Találkozáskor heves farokcsóvával üdvözöl
  4. Keresi és kéri a figyelmedet, például rád rakja a mancsát, vagy a fejét
  5. Odaviszi neked a kedvenc játékát
  6. A hátán alszik, és a hasát mutogatja
  7. Védelmez téged
  8. Felugrik rág
  9. Megrágja a holmidat
  10. Keres téged, ha fáj neki valami

Nos, a fenti listából kiderül, hogy bizony a kutyák is képesek úgy kimutatni a szeretetüket, hogy az a gazdi számára nem éppen kívánatos. A rágás és a felugrálás például szépen korrigálható egy kis tréninggel, de jó tudni, hogy alapvetően miért csinálják.

A pulzusszám elárulja az igazi reakciót

A hét napos megfigyelés alatt sok mindenre választ kaptak a kutatók. A kutya átlagos szívverése nyugalmi állapotban 67 bpm (percenkénti szívverés), de ha izgalmi állapotba kerül, ez a szám óriásit ugrik. Amikor pedig nyugalmi állapotban van, jelentősen csökken.  Amikor egy gazdi azt mondja a kutyájának, hogy „szeretlek”, a kutya pulzusszáma 46%-kal növekszik meg, eléri a 98 bpm-et, egyetlen pillanat alatt. Az összebújás és simogatás azonban csökkentette a pulzusszámot, átlagosan 23 %-kal.  Azt is megmérték, hogy amikor egy gazdi régóta nem látta kedvencét, a találkozás alkalmával a gazdi pulzusszáma is megemelkedik átlagosan 10%-kal.

A szeretet tehát kutyára és gazdira is jó hatással van, tanuljuk egymás nyelvét és vegyük észre kutyáink kifejezési eszközeit. Még akkor is ha az éppen nem kívánatos viselkedésben nyilvánul meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...