Saját KB bal
Saját KB jobb

5 bevett viselkedés amelyekről a kutyánk lehet, hogy másképp vélekedik

Kevés sikeresebb szövetség létezik két eltérő faj egyedei között, mint a kutya – ember kapcsolat. Évezredek óta élünk együtt, és közben folyamatosan tanulunk egymástól és egymásról. A legújabb időkben a tudományos érdeklődés is a kutyák felé irányult, számos kutatásban vizsgálják a kommunikációjukat és a viselkedésüket. Talán ezzel párhuzamosan „demokratizálódik” is a viszonyunk. Már nem csak az számít, hogy az ember mit akar, milyen parancsot ad a kutyának és hogy az engedelmesen teljesítse, hanem a kutya „érdekei”, jólléte és érzései is egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Mint minden jó kapcsolat, a kutya – ember viszony is folyamatosan fejlődik, szeretnénk benne egyre jobbak lenni, mindkettőnk boldogsága és kiegyensúlyozottsága érdekében. Az alábbiakban öt olyan gyakori viselkedésről lesz szó, amelyek helyett lehet, hogy érdemes más alternatívákat választanunk, ha harmonikusabb kutya – gazdi viszonyra törekszünk.

Parancsszavak használata testbeszéd helyett

A kutyák mesterien olvasnak a testbeszédünkből. Innen tudják például, hogy balról vagy jobbról kerüljenek meg egy oszlopot séta közben. Az emberek viszont a tudatos kommunikációjuk nagy részét verbálisan teszik. Természetesen a kutyák képesek a parancsszavak megtanulására, de segíthetjük őket, hogy könnyebben rájöjjenek, mit szeretnénk, ha a testbeszédünket is használjuk.

Csapatépítő gyakorlat: Próbáld ki, hogy milyen csak a testbeszédeddel kommunikálni a kutyád felé! Te is sokat tanulhatsz belőle, hogy tudatosabban használod a gesztusokat, más részről pedig érdekes megtapasztalni, hogy milyen könnyedén ért meg a kutyád szavak nélkül is.

Bár a kutyák ösztönösen jobban értelmezik a testbeszédünket, mint a szavainkat, egy friss kutatásban azt olvashatjuk, hogy a gügyögést kifejezetten kedvelik és megnyugtatónak találják.

Séta – szaglászás nélkül

Képzeld el, hogy egy gyönyörű tengerparton sétálsz, a nap éppen lebukik a látóhatáron… És mindezt nincs időd megcsodálni, mert valaki siettet. Valahogy ilyen lehet a kutyák számára az a séta, amikor nem hagyjuk őket szaglászni. Hasonlóan az előző esethez, itt is a két faj érzékelésének eltéréséből adódik a különbség. Míg az ember elsősorban vizuális lény, addig a kutyák szaglása és hallása fejlettebb, és elsősorban a szagok hordoznak számukra információt.

Természetesen nincs mindig idő és tér a szagsétákra, de ha teheted, minél többször vidd kutyádat ilyen izgalmas kirándulásokra. Bővebben egy előző cikkünkben írtunk erről.

Szervezetlen napirend

Míg az emberek között sokan ösztönösen osztják be a napjukat, és ad hoc történnek velük az események, addig a kutyák számára nagyon fontos a rendszer és a rutin az életben.

Kutatók egyenesen azt állítják, hogy a rutinszerű dolgok betartásából érzi a kutya igazán a gazdája szeretetét, ettől érzik magukat biztonságban.

A pontos napirend segíti a kutyákat a „jó viselkedésben”. Ha például mindig ugyanakkor és ugyanott dolgozol, a kutyád megtanulja, hogy ez a munkaidőd, és nem zavar, hanem nyugodtan pihen. Az étkezések és a séta rendszere pedig segít, hogy tökéletesen működjön a szobatisztaság.

Fontos, hogy már egészen kölyökkorban elkezdjük a napirend szervezését és tartsuk magunkat az időpontokhoz. A kiszámíthatóság átlátható a kutyánk számára is, így sokkal kevesebb stresszhelyzetet kell megélnie, mint egy össze-vissza életvitelben.

Ölelgetés

Az ölelés a szeretet, a támogatás, az együttérzés kifejezésére szinte minden emberi kultúrában – sőt, még a főemlősök között is – elterjedt gesztus. A kutyák azonban nem ölelgetik egymást. Ennek részben fiziológiai okai vannak, hiszen nincs karjuk, amelyet ölelésre használhatnának. A kutyák testbeszédében a mellső lábak ráhelyezése a másik kutya hátára a dominancia jele.

Nem tudhatjuk, hogy a kutyák az emberi öleléshez is ugyanezt a jelentést társítják, tény viszont, hogy az Egyesült Államokban a kutyaharapásos esetek jelentős része a kutya személyes terébe való túlzott beférkőzés miatt történt (gyömöszölés, ölelés, stb.). Míg számos kutya elviseli a gazdája ölelését és testi közelségét, addig vannak, akik azonnal támadásba lendülnek, ha behatolnak a személyes terükbe. Az emberekhez hasonlóan, a kutyák sem szeretik, ha olyanok fogdossák őket, akiknek ezt nem engedik meg.

Állandóan elvárjuk tőle a barátságos viselkedést

A kulturált, jól nevelt ember mindenkivel kedves, barátságos. Még az utálatos szomszédot sem hagyjuk faképnél, és a nemszeretem kollégákra sem csapjuk rá az ajtót. A kutyák is különbséget tesznek más emberek és más kutyák között: vannak, akiket kedvelnek és vannak, akiket nem. Vannak, akikkel szívesen játszanak és vannak, akikkel nem.

Ennek ellenére gyakran rángatjuk bele a kutyáinkat egy csomó olyan társas helyzetbe, amelyben nem érzik jól magukat. Például hagyjuk, hogy idegenek simogassák. Hagyjuk, hogy kisgyerekek dögönyözzék. Hagyjuk, hogy a másik kutya odamenjen hozzá az utcán. És még sorolhatnám. Mert azt hisszük, hogy attól „jól nevelt” egy kutya, ha bármit meg lehet vele csinálni.

Csapatépítő gyakorlat: Legközelebb, ha (idegen) kutyával vagy emberrel találkoztok, figyeld meg a kutyád viselkedését! Ha nyílt a testbeszéde, lelkesen csóválja a farkát és az idegen felé fordul, akkor valószínűleg nincs ellenére a kontaktus. Ha viszont behúzza a farkát és hozzád bújik, hátrál, akkor inkább elkerülné a további közeledést. Ilyenkor mondd meg nyugodtan a másik embernek, hogy nem szabad megsimogatni, vagy ne engedje közelebb a kutyáját.

(Minden kutya más és más, vannak, akiket nem zavar az ölelés és a puszi és akár ötven parancsszót is megértenek. A fenti lista inkább gondolatébresztőnek íródott, rávilágít pár kérdésre és arra ösztönöz, hogy folyamatosan új szemmel figyeljük négylábú társunkat és együtt fejlődjünk vele.)


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://barkingroyalty.com/things-humans-do-dogs-hate/
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...