Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kondorkeselyű 160 kilométert tesz meg egyetlen szárnycsapással

A világ egyik legnagyobb vitorlázó madara repülési idejének csupán 1%-át tölti szárnycsapással.

A kondorkeselyű, vagy más néven andoki kondor, vagy andesi kondor az Andok hegységben, Dél-Amerikai nyugati partjain és Patagóniában él. Az eddig mért legnagyobb példány szárnyfesztávolsága 320 centiméter volt. Súlyuk elérheti a 15 kg-ot is. Nemcsak óriási termetük, de szaporodásuk, fejlődésük sem mindennapi. A fiatal madarak 5-6  éves korukban lesznek ivarérettek, így elég későn repülnek ki a fészekből. A felnőttek életre szóló párt alkotnak és akár 50 évig is élhetnek.

Újabb érdekességek

Mindemellett a kutatók most egy egészen érdekes adatot rögzítettek velük kapcsolatban. Egy új technikával sikerült rögzíteniük nyolc kondorkeselyű folyamatos mozgását Patagóniában. Az adatokat kielemezve még a kutatók is megdöbbentek, hogy milyen hatékonyan használják ezek az óriási madarak a légáramlatokat repülés közben. Több mint 250 órás repülési időt rögzítettek, melynek csupán 1%-át töltötték a madarak szárnycsapkodással, azt is főként leszálláskor és felszálláskor. Egy madár átlagosan öt óra alatt 160 km-t tett meg egyetlen szárnycsapással.

Fotó: pixabay

A kutatók tisztában voltak azzal, hogy a kondorkeselyűk igazán képzett és gyakorlott pilóták, de ez az adat még őket is megdöbbentette. Összehasonlításképpen egy gólyánál ugyanez az adat 17%.  A mostani eredmények azt mutatják, hogy a kondorkeselyűk használják és olvassák legjobban az égboltot, a széllökéseket, a légáramlatokat.

Elképesztő madár teljesítmények

Nem csak a kondorkeselyű képes ilyen elképesztő teljesítményre. A sarlós fecske például tíz hónapig képes a levegőben maradni leszállás nélkül, bár azt még nem tudják, hogy mikor és hogyan alszik vagy táplálkozik. Ez az életmód hatalmas energiákat emészt fel, ennek ellenére a sarlós fecskék akár 20 évig is élnek. Életük során pedig nagyjából hétszer megteszik a Hold-Föld távolságot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian.com, Wikipedia, Sokszínűvidék

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...