Saját KB bal
Saját KB jobb
Szaglászás - adjunk kutyáknak időt és teret a szaglászásra.

Miért kell a kutyáknak időt és teret adni a szaglászásra

A kutya sétáltatásának nem az az egyetlen célja, hogy fizikailag lefárasszuk őket.

Sok gazdi – bár lelkiismeretesen sétáltatja kutyáját – nem hagy elég időt a négylábúnak, hogy séta közben szabadon szaglásszon. Csak mennek a megszokott úton, a megszokott rutinnal, a séta legtöbbször még időkerethez is van kötve (pláne reggel). A gazdi szeme előtt egyetlen cél lebeg: lejárni a távot és elintézni a folyó ügyeket. Sokszor látni ezt futóknál is, akik pórázra veszik a kutyájukat és séta helyett edzést tartanak nekik. Nincs ezzel semmi baj, sok kutya van, akinek olyan nagy a mozgásigénye, hogy simán lefutják gazdájukkal a több kilométeres távot és kell is nekik az intenzív mozgás. Azonban emellett nekik is szükségük van arra, hogy szabadon szaglászhassanak.

Miért ilyen fontos ez? 

Képzeld el, hogy végre kiszabadulsz a négy fal (vagy kerítés) közül de nem nézelődhetsz, nem szagolhatsz meg egy virágot, nem ismerkedhetsz a látnivalókkal, csak egyenesen előre mehetsz. Nagyjából ilyen érzés lehet a kutyáknak, akiknek a napi séta abból áll, hogy meneteljenek a pórázon és végezzék el a dolgukat. A kutyák sokkal inkább az orrukkal, mint a szemükkel fedezik fel a világot, az illatok, szagok segítségével olyan éles képet festenek környezetükről, melyet mi, emberek nem is látunk. A legérzékenyebb emberi orrnak is csak nagyjából 6 millió szagló receptora van, a kutyáknál ez 300 millió. El tudod képzelni, micsoda élményt és részletes információt jelent ez nekik?

Egy illat, amit te egy kis szobába bezárva érzel csak, a kutyád számára egy stadionban is érezhető. Amikor elsétálsz egy fa mellett, a kutyád nem csak a fa illatát érzi, de a rajta ülő madárét, a rovarokét sőt még a mozgásukat is érzi. A kutyák az állatokban felszabaduló hormonok szagát is érzik ezáltal egyetlen szippantással információt kapnak a közelükben lévő állat érzelmi és egészségügyi állapotáról. Még egy szuka vemhességét is képesek szaglással megállapítani. Arról se legyen kétséged, hogy kiszagolja ha félsz, vagy ha stresszes vagy.

Ha nem engeded kutyádat szabadon szaglászni, megfosztod a legfontosabb érzékszervének használatától és környezetének megismerésétől. Szóval ne rohanj séta közben, hagyj időt kutyádnak a szagminták begyűjtésére!

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: thebark.com, psychologytoday.com
Nutro kutyatáplálás
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...