Saját KB bal
Saját KB jobb
AnimaNaturalis

Sokkoló körülmények egy spanyol állatkertben

Sokkoló képek készültek egy spanyol állatkertben, a borzasztóan elhanyagolt oroszlánfókák és pingvinek között egy halott fóka feküdt a látogatók szeme előtt.

A spanyolországi Santanderben, a Magdalena-félszigeten található állatkert évek óta súlyos kritikákat kap a nem megfelelő körülmények miatt. Állatvédők szerint az állatok rossz körülmények között tengődnek, az ápolók nem állnak a helyzet magaslatán és tudásuk sem megfelelő sok állat gondozásához. Az állatkertben azonban a mai napig nem történt változás, tárt kapukkal várja a látogatókat.

Július elején azonban olyan megdöbbentő és sokkoló dolog történt, mely nemcsak az állatvédő aktivistákat borzasztotta el, hanem a város lakóit és szinte minden embert, akihez eljutott a hír. Egy látogató twitter üzenetben tett közzé fotókat az oroszlánfókákat és pingvineket tömörítő kis medencéről, melyben nemcsak borzasztóan elhanyagolt, algával borított példányokat látunk, hanem egy halott fókát is félig becsomagolva, kiterítve a fűre.

Újabb petíciót indítottak

A fotók nem csak online jelentek meg, hanem a La Vanguardia újság is lehozta őket, melynek köszönhetően több mint 28 000 ember írta már alá azt a petíciót, melyben az állatkert azonnali bezárását és az állatok biztonságba helyezését követelik. Santander város tanácsa kiadott egy közleményt, miszerint a fóka természetes halált halt és véleményük szerint az állatok gondozás és körülményeik megfelelőek.

A santanderi állatkert nem először kerül a figyelem középpontjába. Korábban egy jegesmedve pusztult el a nem megfelelő tartás miatt, bár az okot akkor sem ismerték el. Állatvédelmi aktivisták szerint az állatok szörnyű körülmények között élnek, apatikusak és depressziósak. Nem megfelelő számukra sem az éghajlati viszony, sem a terület nagysága. Bezárási kérelmek már 2015 óta folyamatosan érkeznek a városhoz, de eddig semmi nem történt.

Az állatkerteket embereknek tervezik, nem állatoknak

Az állatkertek létjogosultságát ma már szerencsére egyre többen kérdőjelezik meg. Egy állatvédő, állatszerető ember tiltólistájára nem csak az állatos cirkuszok, állatos turistalátványosságok, de az állatkertek is egyre többször kerülnek fel. Az állatkerteket embereknek készítik, nem állatoknak. A ketreceket úgy tervezik, hogy az ember számára a legjobb élményt nyújtsák. Tulajdonképpen azért hurcolják egy helyre a világ minden tájáról az állatokat, vagy tenyésztik őket fogságban, hogy az ember nézegetés közben szórakoztassa magát, mindezt „szeretem az állatokat” felkiáltással. Azért sínylődik állatok tömkelege fogságban ilyen-olyan körülmények között, hogy az ember láthassa őket és ezért fizessen. Valljuk be, még a legszuperebb, legmodernebb, legjobb ellátást biztosító állatkert is megfosztja az állatokat a szabad élethez való joguktól, a természetes élőhelyüktől és életmódjuktól. Van ennél kegyetlenebb halálos ítélet?

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: express.co.uk, onegreenplanet, twitter 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...