Saját KB bal
Saját KB jobb

Elsősegély – Mit tegyünk, ha a kutyánk megsérül útközben?

A kutyákat bárhol, bármikor érhetik apró balesetek. Ilyenkor ott, helyben kell az elsősegély! Hogy ne érjen felkészületlenül, és segíteni tudj, ha baj van, olvasd el a következő tippeket!

Ha a kutyád megsérül séta közben:

  1. Próbáld a lehetőségekhez képest elsősegélyben részesíteni! Ha súlyos a baj, hívj segítséget!
  2. Azonnal induljatok haza.
  3. A lehetőségekhez képest kíméld a kutyádat: ha elbírod, vidd ölben vagy hívj segítséget.
  4. Külső sérülés, csípések, ficam, hőguta vagy allergia esetén vidd állatorvoshoz.

Elsősegély

Túlzásnak tűnhet egy rövid séta során, de hosszabb sétákra, városnézésre, kirándulásra érdemes pár alapvető dolgot magunkkal vinni, hogy menet közben is el tudjuk látni az esetleges sérüléseket. Mi számít hosszú sétának? Gyakorlati szempontból, az a távolság, ahonnan nem tudod ölben hazavinni a sérült kutyádat és/vagy nem tudsz gyorsan segítséget hívni.

Az elsősegély készletet érdemes egy kisebb tokban tartani, és időről időre ellenőrizni a szavatosságot, hasonlóan az autós elsősegély dobozhoz.

Tartalma:

  • steril mull-lap és mullpólya
  • Betadine
  • alkoholos kézfertőtlenítő
  • Leukoplast vagy más téphető ragasztó
  • állatorvosi kötözőpólya (Copoly)
  • antibakteriális kenőcs (Kék Lukács)
  • háromszög-kendő vagy kisebb kutyáknak egy kisebb tiszta bandana
  • csipesz

Ezeknek a segítségével könnyen elláthatsz kisebb sérüléseket, köröm-beszakadást, horzsolást, amíg állatorvoshoz nem értek. A helyes sebkötözést és fertőtlenítést gyakorold a kutyádon, hogy ne érjen titeket készületlenül, ha baj történik. A elsősegély készleten kívül mindig legyen nálad tiszta ivóvíz és itatótálka! (ld. Hőguta)

Rovarcsípés

Méh- vagy darázscsípés esetén keresd meg a fullánkot, és távolítsd el csipesszel. Ha tudod, hogy a kutyád allergiás a méhcsípésre, mindig legyen nálad a megfelelő gyógyszer, amelyet az állatorvosod fog felírni!

Ha kullancsot találsz a kutyádban, szintén csipesszel távolítsd el, vagy ha nem vagy biztos magadban, keresd fel mielőbb az állatorvost. A kullancsot ne nyomd össze, hanem tedd el egy zárható edénybe, gyufaskatulyába! A kullancsot könnyebb és gyorsabb Lyme-kórra tesztelni, mint a kutyádat.

Talpsérülések

Üvegszilánk, tüske, fémdrót, és még számos éles, szúró tárgy okozhat talpsérülést, az intenzív terhelés aszfalton vagy köves talajon pedig horzsoláshoz vezethet. Ha a kutyád megsérült, és nem teszi le a lábát, azonnal vizsgáld meg! Ha beleállt valami a talpába, próbáld meg óvatosan eltávolítani kézzel vagy csipesszel. Tisztítsd meg és fertőtlenítsd a területet, az esetleges vérzést próbáld csillapítani. Szükség esetén pólyázva kösd be a lábát, mintha egy kis zoknit készítenél. A kész kötést tekerd át állatorvosi pólyával és leukoplasttal rögzítsd a lábszárhoz. Ezzel minimalizálod a fertőzésveszélyt és valószínűleg fájdalom nélkül haza tud sétálni veled. Mielőbb keresd fel az állatorvost.

Húzódás, ficam

Ha kutyád bicegni kezd, vagy láthatóan nem terheli valamelyik lábát, lehet, hogy húzódás vagy ficam van a háttérben. Először nézd meg, hogy nem lépett-e bele valamibe! Ha nem látsz külső sérülésre utaló jelet, akkor hagyd pihenni húsz percet. Ha a bicegés továbbra is fennáll, ne hagyd, hogy tovább terhelje a lábát, mielőbb induljatok haza az állatorvoshoz.

Hőguta

Meleg, nyári napokon, de akár páradúsabb huszon-fokokban is előfordulhat. A hőguta tünetei az erős lihegés, nyáladzás, súlyosabb esetekben rosszullét. Hőguta esetén a gyors hűtés életet menthet! Azonnal vidd a kutyádat árnyékos, hűvös helyre! Ne a forró aszfaltra fektesd le. Adj neki bőségesen vizet és kezdd el hűteni. Mielőbb hívj segítséget! Ha bőven van nálad víz, vagy van a közelben útmenti csap, szökőkút, forrás, akkor vizezd be elsősorban a hasát, a végtagokat és a tarkót, de a legjobb, ha az egész kutyát „hűtőfürdeted”. Ha nincs nálad sok víz, akkor vizezz be egy kendőt és ezzel hűtsd a hasát és a végtagokat.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogtipper.com/tip/2020/06/what-to-do-if-your-dog-gets-injured-during-a-walk.html és a szerző saját tapasztalatai.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...