Saját KB bal
Saját KB jobb

Bőrférgesség – Az alattomos kistestvér

A kutyák szúnyogok közvetítésével terjedő betegségei közül a bőrférgességről viszonylag kevés szó esik. Míg a felelős gazdik egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hazánkban is terjedő szívférgesség elleni védelemre, a bőrférgesség témája gyakran háttérbe szorul. Holott a bőrférgesség kórokozója Magyarországon is előforduló élősködő.

Mit kell tudni a bőrférgességről?

A bőrférgességet a Dirofilaria repens nevű élősködő okozza, amely a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis közeli rokona. Mindkét kórokozót a szúnyogok terjesztik, és életciklusuk is hasonlít. A fertőzött állatban élő bőrféreg mikrofiláriákat juttat a vérbe, melyeket a szúnyog, vérszívás útján, más állatokba vagy akár emberbe is átvihet.

A bőrférgesség megelőzése egyrészt a betegség elkerülése végett fontos. Másrészt pedig azért, mert a fertőzött állat mindössze egyetlen szúnyog csípésével továbbterjesztheti a kórokozót más állatokra, vagy akár emberre is. Fontos azt is tudni, hogy a meglévő bőrférgesség megnehezítheti a szívférgesség diagnózisát, ezzel pedig veszélybe sodorhatja a gyógyulási esélyeket.

Miért fontos a védekezés?Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám megfertőződjön?

A megelőzés érdekében fontos, hogy védjük a kutyánkat a szúnyogoktól, azaz, megakadályozzuk, hogy a szúnyog vért szívjon. Az Advantix® spot-on rácsepegtető oldat rendszeres alkalmazás mellett megakadályozhatja a szúnyogok vérszívását, ezáltal a bőrféreg lárvák bejutását.

A megelőzés mellett gondoskodhatunk kutyánk több hétre előremutató védelméről a bőrféreg lárvák ellen. Az Advocate® rácsepegtető oldat az egyetlen hazai forgalmazásban, állatorvosi rendelvényre kapható készítmény, amely külső és belső parazitákkal fertőzött, illetve fertőzésveszélynek kitett kutyák részére ajánlott.

A bőrférgesség elleni védekezés kapcsán forduljon bizalommal állatorvosához!


(X)
Forrás: Bayer Animal Health; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...