Kullancsot találtál a kutyádban? Ezt tedd és ezt ne tedd!

Ha megfelelő a kutyánkon alkalmazott, élősködőkkel szembeni védekezés, akkor a kullancs egyáltalán nem fúrja bele magát kedvencünkbe, vagy nagyon hamar kiszáradva leesik. Azonban, ha valamiért nem megfelelő védelmet választottunk, érdemes tudni, mit szabad és mit nem, ha ezt a súlyos betegségeket terjesztő élősködőt találjuk kutyánkban. Számoljunk le végre a népi hiedelmekkel!

 

 

– Ahhoz, hogy egy fertőzött kullancs a kórokozót átjuttassa a kutyába, több órára is szükség lehet, ezért a legfontosabb, hogy amint észrevesszük, azonnal szedjük ki!

– Ehhez használhatunk kifejezetten erre való kullancs csipeszt (állatpatikában, de gyógyszertárakban is lehet kapni), de ha nincs, akkor egy szemöldökcsipesszel vagy akár két bankkártyával is kiszedhetjük, a lényeg, hogy a fenék részt lehetőleg minél kevésbé nyomjuk meg. Ha semmink sincs, egy papírzsebkendővel kézzel is megfoghatjuk.

– Az óra járásával ellenkező irányba csavarjunk rajta határozottan addig, amíg el nem válik a bőrtől. Ha még csak nagyon rövid ideje lehet a kullancs kutyánkban, akkor akár egyszerű húzó mozdulattal is elengedi a bőrt, de ezt csak speciálisan erre alkalmas eszközzel tegyük meg! Kullancs csipeszt azért érdemes minden gazdinak magánál tartania, mert az közvetlenül a bőr és a fej találkozásánál fogja meg a kullancsot, így érintetlenül hagyva a potrohot, ahol a kórokozó található.

– A régi népi hiedelmekkel ellentétben szigorúan tilos bármilyen anyagot a kullancsra vagy köré kenni, mert ha nem kap levegőt, öklendezni kezd, és a nyálát beleüríti a sebbe. Tartózkodjunk a krémektől, parfümöktől, alkoholtól, amiket még nagyanyáink javasoltak volna!

– Ha véletlenül beleszakad a kullancs feje, ne essünk pánikba: elvileg egy-két nap alatt kilökődik magától. Ha mégsem lökődik ki, pár napon belül el kell távolítani azt is, mert gyulladást okozhat.

– Minden órával, amit azért késlekedünk, hogy állatorvoshoz vigyük, vagy mást kérjünk meg, hogy kiszedje kutyánkból a kullancsot, csak esélyt adunk az élősködőnek a fertőzésre.

– Miután minden részét eltávolítottuk, érdemes a csípés helyét betadinnal fertőtleníteni.

– Minden kirándulás vagy csak egy egyszerű séta után is nézzük át kedvencünket, elsősorban a hajlatokat, vérbő területeket, mint a hónalj vagy a fül környéke.

– Egyeztessük állatorvosunkkal, és vizsgáltassuk be a kullancsot fertőzöttség szempontjából. Ezt úgy tehetjük meg, hogy miután eltávolítottuk kedvencünkből a vérszívót, ragasszuk egy lapra egy celluxszal, és vigyük magunkkal.

– A kullancs eltávolítása minden gazdinak alap házi feladat, amit betéve tudnia kell!

 

Kullancs kullancs hátán:

A külföldre utazó kutyák rengeteg idegen betegséget terjesztő élősködőt hozhatnak haza

Nem szeretjük a vérszívókat, de Kullancs Kálmán a nap arca

Így végeztek a kullancs nyakörvek a teszten

 

 

(kutyabarát.hu)


 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...