Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák is kőkemény, konok, akaratos tinédzserek

Tizenévesnek lenni nehéz dolog. A tinédzserek és a környezet számára is kihívás, hogy a dacos, lázadó, zabolátlan éveket átvészeljék valahogy. Kutatók most bebizonyították, hogy a kutyák ugyanúgy átmennek ezen a korszakon, mint az emberek.

Akinek volt már fiatal, növendék kutyája, az pontosan tudja, hogy miről van szó. Csak azt nem tudtuk eddig, hogy ez az időszak a kutyának már nem a játékos, kicsit még butuska kölyök kora, hanem a kőkemény pubertás kor.  A tinédzserek sokat fecsegnek, vakmerően viselkednek és azt gondolják, semmilyen veszély és következmény nem fenyegeti őket. A kutyák pontosan ilyenek lesznek növendék korukra, dühöngő hormonok, lázadó magatartás, kockázatos mutatványok, hajmeresztő bátorság, nulla veszélyérzet. Ismerős? Gondolnád, hogy egy tinédzser kutya csupán dacból nem tesz meg gazdájának valamit, amit egy idegennek igen? A kutatók pontosan ezt bizonyították be.

Dackorszak, lázadás és engedetlenség

A kutatást Lucy Asher vezette, aki a Newcastle Egyetem etológusa. Ő és csapata kutyakiképzőktől gyűjtöttek adatokat és velük végeztek feladatokat a kötődés és az engedelmesség vizsgálatára. Azt szerették volna kideríteni, hogy a pubertás kor hogyan változtatja meg a kutya kötődését, engedelmességét gazdája iránt. Arra is kíváncsiak voltak, hogyan változik mindez pubertás előtt és után. Az eredmény több mint meglepő.

Összesen 69 munkakutya vagy segítő kutya képzésben részt vevő 5 és 8 hónapos kor között lévő kutyát vontak be a vizsgálatba. A kutyák kaptak egy egyszerű „ülj” vezényszót, először az elsődleges gondozójuktól, majd egy teljesen idegentől. Az 5 hónapos kutyák gyorsan engedelmeskedtek mindkettőnek. A 8 hónapos körüli, pubertás korban lévő kutyák azonban többször is megtagadták elsődleges gondozójuknak az engedelmességet, míg az idegennek zokszó nélkül leültek. Pont úgy, mint a tinédzserek, akinek csak az a lényeg, hogy ne úgy legyen valami, ahogy szüleik akarják.

A tinédzser kutyákról sokszor lemondanak

Sok gazdi nem tud mit kezdeni egy lázadó tini kutyával. Nem érti, miért nem engedelmeskedik a kutya. Nem érti, miért viselkedik néha úgy, mint egy eszement. Egyre többször és egyre keményebben büntet, amivel csak ront a helyzeten. Úgy érzi nincs eszköz a kezében és nem tudja, hogy ez nem marad mindig így. A kutatást végző etológus szerint az Egyesült Államokban az ilyen korú kutyák közül van a legtöbb a menhelyeken. Változó, hogy melyik kutya mennyire lesz kezelhető a pubertás alatt. De ha a gazdi tisztában van vele, hogy ez csak egy átmeneti időszak, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban fogják átvészelni együtt ezt az időszakot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencemag.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...