Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért nyalja a kutyám a mancsait?

A mancsok nyalogatása teljesen normális viselkedés, de ha egy kutya kényszeresen nyalja a mancsait, az akár komolyabb problémát is jelezhet.

A mancsok nyalogatása lehet egyszerűen csak a tisztálkodás része, de a mancsok harapdálása, rágcsálása, állandó nyalogatása arra utalhat, hogy valami nincs rendben. A folyamatos nyalogatás hatására ráadásul másodlagos fertőzések is felüthetik a fejüket, mivel az állandó nedves környezet kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Mi okozhatja a túlzásba vitt nyalogatást?

  • Ételallergia
  • Környezeti allergia
  • Bolha allergia
  • Száraz bőr
  • Kényszeres viselkedés
  • Szorongás

Környezeti és ételallergia

A mancsok túlzott nyalogatásának leggyakoribb oka az allergia. Egyszerűen fogalmazva, allergia akkor alakul ki, ha a szervezet immunrendszere túlzottan reagál valamilyen külső ingerre. Ez lehet por, pollen, vagy az étel egyes összetevői. Az allergia sokféle tünetet okozhat, például kiütéseket, hasmenést vagy viszketést. Ez utóbbit próbálja a kutya enyhíteni a folyamatos nyalogatással, rágcsálással.

Ha séta után a kutyád erősebben vakaródzik és nyalogatja a lábait, esetleg séta közben tüsszent, fullad, akkor elképzelhető, hogy környezeti allergiája van. Ez hasonló az emberek pollen-allergiájához, és legtöbbször egy bizonyos növény váltja ki. Gyakoribb fürdetéssel csökkenthetők a tünetek, de ha a probléma súlyos, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Bolha allergia

Valójában a bolhák nyálára adott fokozott reakció, amely szörnyű viszketést okoz a kutyáknak. Általában extrém vakaródzással is jár, nem csak a tappancsok nyalogatása jelentkezik. Szőrhullás, piros kiütések és a bőr megvastagodása szintén előfordul. A megfelelő külső élősködők elleni védelemmel elejét vehetjük a problémának.

Száraz bőr

Sajnos viszonylag sok kutyát érint a száraz bőr problémája. A túl gyakori fürdetés, a nem megfelelő sampon használata, a száraz levegő (pl. fűtési szezonban) és egyéb környezeti tényezők száríthatják kedvencünk bőrét. A száraz bőr tünete az enyhe viszketés, de súlyosabb esetben kipirosodás, kínzó viszketés, szőrhullás, korpa és hámlás is jelentkezhet.

Kényszeres viselkedés és szorongás

A fizikai okokon kívül a mancsok nyalogatásának lelki okai is lehetnek. A kutyák, az emberekhez hasonlóan, próbálják enyhíteni a stresszt. Ami nálunk a körömrágás vagy az ujjak ropogtatása, az náluk lehet a farok kergetése vagy éppen a mancsok kényszeres nyalogatása.

A múltban elszenvedett traumák, a környezetváltozás vagy a napi rutin felborulása mind vezethet stresszhez. Ha az állatorvosi vizsgálat során kizártátok a fizikai okokat, akkor érdemes lehet megvizsgálni, hogy milyen lelki tényezők állhatnak a háttérben, és esetleg szakember bevonásával enyhíteni a helyzeten.


Forrás: The Bark.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...