Saját KB bal
Saját KB jobb

8 remek tipp, hogy idős kutyád újra fiatalnak érezhesse magát

Szeretett kutyáink felett is sajnos eljár a kor. A nem is olyan régen még boldogan ugrándozó szőrmókból „pár év alatt” megfontoltan baktató idős négylábú lesz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy már csak szomorú dolgok következnek és itt a vég, hanem mindössze annyit, hogy idős barátaink másfajta foglalkozást igényelnek és az állatorvosi vizitek idejét is sűríteni kell.

Az én kutyám már idős?


Tayra Lucero For LittleThings

Nem könnyű elfogadni, és együtt élni azzal a ténnyel, hogy kedvencünk visszafordíthatatlanul öregszik. A kutyákon általában 6-10 éves koruk között kezdjük észrevenni az öregedés első jeleit. Ilyen például a változó alvási szokás, az alacsonyabb energiaszint, szorongóbbá, ugatósabbá válnak, vagy elvesztik szobatisztaságukat. Ha szembesülünk az időskori tünetekkel, kezdjünk el változtatni a napi rutinon, hogy egészséges és boldog nyugdíjas éveket tudjunk biztosítani idős barátunk számára.

1. Tipp – Diétás táplálkozás


Tayra Lucero For LittleThings

Az idős kutyák életében a megfelelő táplálkozás talán az egyik legfontosabb dolog. Különböző nézetek vannak arra vonatkozóan, hogy mi a megfelelő öreg barátunk számára, az azonban biztos, hogy különösen oda kell figyelnünk arra, mit adunk neki, hiszen szervezete már nem úgy működik, mint aktív korában. Egy állatorvosi konzultáció segíthet a megfelelő diéta kialakításában, hogy idős kedvencünk tényleg azt kapja, ami a legjobban megfelel az igényeinek. Ebben a korban már rendkívül fontos, hogy sok vitaminnal és ásványi anyaggal lássuk el szervezetét.

2. Tipp – Soha ne hagyd abba a játékot


Tayra Lucero For LittleThings

A megfelelő mentális stimuláció ugyanolyan fontos, mint a megfelelő táplálkozás. Az idős kutya reakciói már egy kicsit lassabbak, de ettől függetlenül ösztönözni kell a játékra. Ettől jobban fogja érezni magát, új lendületet kap és feltöltődik energiával. Ne feledd, hogy a te energiaszinted hatással van az övére is, ezért légy kreatív és találd ki, hogyan tudod őt ösztönözni és energetizálni. 
Az úszás, vagy egy komótos séta, esetleg más idős kutyusok társasága mind-mind jó hatással van a közérzetére.

3. Tipp – A megfelelő kondíció


Tayra Lucero For LittleThings

A Dog Quality felmérése szerint az USA-ban a kutyák több mint fele túlsúlyos, az elhízott kutyák élettartama pedig rövidebb, mint az ideális kondícióban lévő fajtatársaiké. Arról nem is beszélve, hogy a súlyfelesleg számos egészségügyi problémát is felvethet (szívműködés, tüdő, vese, máj).

Még ha azt tapasztalod is, hogy kutyád energiaszintje csökkent, akkor is fontos, hogy minden nap mozgasd egy kicsit, hogy fenntartsd az ideális testsúlyt és átmozgasd az ízületeit, valamint megerősítsd izmait. Nem kell túlzásba vinni, de a rendszeresség fontos. Ezzel is csökkentheted egyes betegségek kialakulását (cukorbetegség, magas vérnyomás, légzőszervi problémák).

4. Tipp – Új cél


Tayra Lucero For LittleThings

Minden eb – még azok is, akik utolsó éveikben vannak – vágyik egy új célra. Nem számít, hogy mennyi idős a kutya, nap, mint nap szüksége van a mentális stimulációra, arra, hogy emberekkel és más állatokkal találkozzon. Alakíts ki erre is egy rutint, hogy várni tudja a szokásos időpontot. Érezni szeretné, hogy szükség van rá, hogy még ő is hozzájárulhat fontos dolgokhoz. Olyan tevékenységet, vagy rutinfeladatot találj ki számára, amit egyszerűen el tud végezni és a feladat teljesítése lehet maga a jutalom.

5. Tipp – Taníts neki kézjeleket


Tayra Lucero For LittleThings

Mint az idős embereknek, az idős kutyáknak is fokozatosan romlik a hallása. Ha már fiatalon megtanult néhány kézjelet, mint például a gyere ide, vagy az ül, akkor ezeket most jól tudod használni. De akár ebben a korban is meg tudod tanítani számára azt a néhány kézjelet, ami ahhoz szükséges, hogy tudja, mit szeretnél tőle (még akkor is, ha nem hallja a parancsot.)

6. Tipp – Ragaszkodj a napi rutinhoz


Tayra Lucero For LittleThings

A napi rutin kialakítása és betartása növeli az idős kutya életminőségét. Mivel az idős kutyák már hajlamosabbak a mentális zavarra, és kognitív funkcióik is csökkennek, nagyon fontos, hogy legyenek kiszámítható tevékenységek a mindennapjaikban, olyanok, melyeket várni tudnak. Ez segít csökkenteni a szorongást és a bizonytalanságot, valamint a mentális hanyatlást is.

7. Tipp – Rendszeres fogápolás


Tayra Lucero For LittleThings

A fogakon lerakódó lepedék fogkő kialakulásához vezet, amely a fogínyt irritálva ínygyulladást okoz. Ha elhanyagoljuk a fogápolást, a megtelepedő baktériumok fogágybetegségekhez vezetnek. A kutatások a kutyák ínybetegségeit összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel és a szívizom gyulladással. Amikor felkeresitek az állatorvost, ellenőriztessétek idős kutyátok fogait is!

8. Tipp – Biztosíts maximális kényelmet számára


Tayra Lucero For LittleThings

A hideg, kemény padlón való fekvés nagyon kellemetlen tud lenni az idős kutyáknak. Csakúgy mint az embereknél, idős korban már nyikorognak a megkopott izületek, ami nagyon fájdalmas lehet. Idős kutyádat – ha erre igénye van – vedd magad mellé az ágyba. Amellett, hogy ez fizikailag kényelmes számára, érzelmi biztonságot is ad neki. Ügyelj arra, hogy a fel és leszállást megkönnyítsd számára, például egy rámpával.
Ha nem tudod, vagy nem szeretnéd megosztani ágyadat idős kedvenceddel, akkor biztosíts számára puha, párnázott kutyafekhelyet, olyat, amelyen a legkényelmesebben érzi magát.

 

 

Kutyáink egészséges öregedésével kapcsolatban nemrégiben indult egy komplex kutatás, melyet a Kutyabarát.hu szakmai partnere, az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai  végeznek a következő öt évben. A kutatásról ITT olvashattok.

Ha kedvet kaptatok az idős kutyákhoz, akár örökbe is fogadhattok egyet közülük. Hogy miért érdemes? Korábbi cikkünkből ezt is megtudhatjátok.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: littlethings.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...