Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogy kezeljük kutyánk szorongását, ha hosszabb ideig kell távol lennünk

Bár már sok hely szívesen fogadja a kutyával érkezőket, mégis vannak bizonyos utazások, programok egy gazdi életében, mikor nem viheti mindenhova magával kedvencét. Ez nekünk sem könnyű, de az még inkább megnehezíti az ilyen döntéseket, ha kutyánk szorong, mikor nélkülünk marad itthon. Íme pár lépés, amit megtehetünk, hogy csökkentsük a benne felgyülemlő stresszt.

1. Kerüljük el a túlzsúfolt panziókat

A zajos, zsúfolt környezet még inkább emelheti egy amúgy is szorongó kutya stressz szintjét. Ha semmiképp sem tudjuk elkerülni az idegen felügyeletet, akkor legyünk nagyon körültekintők. Az ünnepek alatt pláne könnyedén megtelnek a kutya megőrzők, ne tegyük ki ennek kedvencünket.

2. Bízzunk meg egy barátot vagy családtagot

Sokkal jobb megoldás, ha idegen helyek és felügyelet helyett egy ismerőst kérünk meg, hogy vigyázzon kutyánkra. Ami ennél is jobb, ha az illető barát tud nálunk lenni és nem az ebet visszük idegen környezetbe. Az állat sokkal jobban tud alkalmazkodni egy ismerőshöz saját otthonában, mint egy idegen közeghez. Mindenképp ismertessük meg az ismerőssel vagy rokonnal a kutya napirendjét, hogy a lehető legtöbb minden maradjon változatlan körülötte.

3. Fogadjunk kutyaszittert

Arra is van mód, hogy otthoni környezetébe hozzunk hivatásos segítséget. Sokféle kutyaszitter keres ma már megélhetési lehetőséget, de érdemes végezni egy kis háttérmunkát, esetleg ajánlásokat kérni, hiszen nem csak kedvencünk mellé, de otthonunkba is beengedjük. Kérjünk segítséget barátainktól, hátha nekik már van bejáratott emberük.

4. A titok a zaklatottság

A legtöbb ember ott viszi félre a szituációt, hogy hosszasan búcsúzkodik kedvencétől. Pontosan ezzel a viselkedéssel erősíti meg kutyájában, hogy valami rossz dolog következik. Bár szívtelennek tűnik, a kutyák nem úgy gondolkodnak, mint az ember, így legtöbbüket nem viseli meg, ha elmarad a könnyes búcsú. Próbáljunk otthagyni az ebnek különböző kihívást jelentő játékokat, és ne búcsúzkodjunk, hagyjuk, hogy a játékra koncentráljon, mikor elmegyünk.

5. Hagyjunk neki ott biztonságot jelentő tárgyakat

Ha vannak olyan tárgyak, plüssállatok, ruhadarab, amit kedvel, nyugodtan hagyjuk elől neki. Minél inkább megtalálja környezetében a megszokott, kedvelt dolgokat, annál kevésbé van oka a stresszre.

6. Kezeljük a szorongást már a kezdetekkor

A szocializáció fontos része, hogy hozzászoktatjuk kutyánkat olyan helyzetekhez is, ami lehet, hogy később gondot okozna neki. Már egészen kölyökkorban meg kell tanulnia az ebnek, hogy néha bizony egyedül kell maradnia, akkor viszont semmilyen szörnyűség nem fog vele történni. Kezdjük a szoktatást fiatal korban és fokozatosan, hogy ne legyen sokkoló az első pár alkalom.

7. Kérjük állatorvos tanácsát a nyugtató lehetőségekről

Súlyos esetben sajnos rákényszerülhetünk arra, hogy nyugtató adásával próbáljuk kutyánk testi épségét megőrizni, ha nem vagyunk vele. Már kaphatók olyan természetes alapanyagokat használó gyógynövényes szerek, amelyek nem terhelik meg kedvencünk szervezetét, mégis segít az ellazulásban. Természetesen ez a módszer nem megoldás hosszú távon, de rövid időre mégis megnyugvást jelenthet.

 

Cikkajánló:

A kutya lebontotta az ajtót, miután gazdája három órára magára hagyta

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
FotóK. flickr, maxpixel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...