A szukák, a munkakutyák és a tömpe orrú fajták jobban figyelnek társaikra, mint a többiek

Az ELTE Etológia Tanszékének legújabb tanulmánya azt hivatott vizsgálni, hogy vajon befolyásolja-e valami a kutyák arcok iránti figyelmét, és ha igen, akkor hatással van-e figyelmükre a kutyák neme vagy fajtája. Érdekes eredményeket tudhatunk meg a munkakutyákról, a szukákról de a tömpe orrú fajtákról is.

 

A Qubit.hu oldala számolt be Bognár Zsófia, Ivaylo Iotchev és Kubinyi Enikő, az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai jegyezte tanulmányról, amelyet az állati intelligenciakutatás nemzetközi folyóirata, az Animal Cognition is leközölt. A kutatók a nemek vagy fajták közti különbségeken túl arra is kíváncsiak voltak, hogy egy kutya portré is ugyanolyan figyelmet kap-e, mint az emberi arc.

Diavetítés

A kísérlet részeként emberek és kutyák portréit vetítették le a résztvevőknek szemből és profilból: azt szerették volna felmérni, hogy bizonyos ebek mely képekre milyen hosszan koncentrálnak. 

Mint kiderült, az ebek hosszabb ideig nézték fajtársaik portréképeit, mint az emberekről készült profilképeket.

– Úgy tűnik, hogy az ismeretlen emberekről készült kétdimenziós képeket a kutyák nem részesítik előnyben a fajtársaikról készült képekkel szemben. A kutya-kutya interakciókban a másik mereven bámulása általában agresszív helyzetekben jelenik meg, tehát valószínűleg azért nézték a kutyaképeket hosszabban, mert fenyegetőnek ítéltek meg őket – kommentálta az eredményt Bognár Zsófia.

A kutatók alapfeltevése az volt, hogy a fajtaszelekció befolyásolhatta a vizuális kapcsolat mennyiségét és minőségét. Ezért három fajtacsoport eredményeit hasonlították össze: a vizuális kapcsolattal dolgozó munkakutyákat, a nem így dolgozó munkakutyákat és a nem munkakutyákat plusz keverékeket.

Balról jobbra: vizuális kapcsolattal operáló munkakutyák, a vizuális kapcsolatot nem igénylő munkakutyák, nem munkakutyák

Hiszen még a munkakutyák között is hatalmas különbségek vannak, ami a vizuális észlelést illeti: míg egy juhászkutya folyamatosan figyeli gazdája testbeszédét, mozdulatait, addig ezt egy szánhúzó kutya nem teheti meg.

A nullhipotézis beigazolódott: a munkakutyák valóban hosszabb ideig figyeltek a kivetített képekre, mint a nem munkakutyák. 

Szukák az élen

Az az eredmény már nem volt olyan egyértelmű az elején, hogy a nem munkakutya szukák hosszabban nézték a képeket, mint a kanok. Ez a kutatók szerint analóg az emberi viselkedéssel. – A kislányok már egy éves korukban is többet néznek a szülők arcára játék közben, mint a kisfiúk, és később is jobban követik a tekintetet a nők, mint a férfiak. Mivel a nem munkakutyáknál hasonlót tapasztaltunk, lehet, hogy ezek a nemi különbségek már az ember és a kutya közös ősére is jellemzőek voltak – nyilatkozta Ivaylo Iotchev.

A kutatás még egy újdonsággal lepte meg az etológusokat. Érdekes módon a rövidfejű, de nem terelésre vagy más együttműködésre szelektált fajták (pl. a mopsz vagy a bulldog) tagjai hosszabb ideig nézték a kivetített képeket, mint az olyan hosszabb fejű kutyák, mint az agarak. Az etológusok szerint ennek alapvető oka az, hogy jelentős különbség van a rövid- és hosszúfejű fajták retinális ganglionsejtjeinek eloszlásában. Ezeknek a szemben található speciális sejteknek az információ feldolgozása a feladata: a hosszúfejű kutyáknál a ganglionok eloszlása egy egyenletes sűrűségű vízszintesen futó vizuális sávot alkot, míg a rövidfejűeknél az eloszlás foltszerű. 

Felül a hosszú-, alul a rövidfejű kutyák ganglionsejtjeinek eloszlása

Az etológusok magyarázata szerint a rövidfejű kutyák és az emberek szemének felépítése jelentősen hasonlít, ezért is lehetséges, hogy a rövidfejű fajták, amikor előre néznek, jobban reagálnak a központi területeken az ingerekre, mert kevésbé zavarják őket a perifériás területekről érkező képi információk. 

Az etológusok mozgóképben is összefoglalták kutatásuk lényegét:

 

További érdekes kísérletek:

A gazdik egy kutatásban kamusírásba kezdtek, hogy megnézzék, mennyire együtt érző kutyájuk

Furcsa kísérlet – a te kutyád megvédene téged?

Kísérlet bizonyítja: a kutyák simán átverik az embert, ha kell

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: qubit
Fotók: ELTE Etológia Tanszék

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...