Tedd kutyád utolsó napjait a legszebb napokká a világon

Ha tisztában vagyunk vele, hogy kedvencünk már nem kap túl sok időt a Földön, előre érezni a gyászt teljesen normális érzés. Azonban kutyáink ezt is megérzik. Ha van bennünk erő, a szomorúság helyett a világ legcsodálatosabb közösen eltöltött napjaivá is varázsolhatjuk a még megmaradt időt. Adjuk hát neki vissza azt a feltétel nélküliséget, amit egész életében adott.

1. Készíts bakancs listát

Nagyon sokat segíthet a gyász feldolgozásában: gondoljuk végig, kutyánk mit szeretett nagyon egész élete alatt. Melyek voltak a kedvenc helyei, a kedvenc pillanatai. Kiket szeretett legjobban életében. Ha egészsége még megengedi, írjuk össze, látogassuk meg, mutassuk meg neki utoljára. Semmi sem jobb érzés, ha ugyanazt a boldogságot látjuk rajta utoljára, ami annyiszor annyira boldoggá tette az évek alatt.

2. Jöjjenek a legfinomabb falatok

Ha állatorvosotok is megengedi, hagyd, hogy finom, különleges, szeretett ízeket érezzen. Természetesen mindent csak mértékkel, hiszen egy idős kutya szervezetét megviselheti a fűszer vagy a túlzott változatosság (még ilyenkor se adj neki ártalmas, veszélyes ételeket!), de csukd be a szemed, és jussanak eszedbe azok a pillanatok, amikor a lehető leggyorsabban ért az asztalhoz egy-egy ínycsiklandó illatra. Add oda neki még egyszer ezt az érzést.

3. Add bele a kényeztetés összes formáját

Alkalmazz minden olyan pillanatot, mozdulatot, érintést, ami nyugalmas, békés hangulatot teremt kutyádnak. Ne sajnáld az időt arra, hogy üljetek fejét az öledbe hajtva, és simogasd. Az utolsó érintések neked, de egy újabb pillanat neki, amit azzal a lénnyel tölthet, akit a legjobban szeret a világon.

4. Konzultálj olyan szakértővel, aki megfelelő tudással rendelkezik a fájdalmak terén

Ha kutyádnak időnként vagy tartósan kisebb-nagyobb fájdalmai vannak, nem mindig mutatja ki, mert nem szokása a panaszkodás, de ennek ellenére nem mindegy, mit mikor hogyan teszel ekkor. Ismerd ki akár szakember segítségével, hogy milyen jelei vannak kedvenced rosszabb időszakainak. Így elkerülheted, hogy felesleges fájdalmat okozz neki, de azt is felismerheted, mikor van itt az idő, hogy te dönts helyette a búcsú pillanatáról.

5. Engedd meg a barátaidnak és a családodnak, hogy segítsenek nektek

Még akkor is szükséged lehet támogatása, ha teljesen tiszta fejjel felfogod a szomorú történéseket. Beszélj olyanokkal, akik jól ismerik kutyádhoz fűződő viszonyodat vagy olyan emberekkel, akik megéltek hasonló veszteséget. Bármennyire is erősek vagyunk, a fájdalmat könnyebb szerető támogatással megélni.

Kedvencünk eltávozásával egy darabot mindig elveszítünk magunkból. Arra gondoljunk hát, hogy nem mindegy, ő milyen utolsó kis darabot visz magával belőlünk. Szeretetünket, törődésünket, azt a bizonyítékot, hogy mi is képesek vagyunk őszinte, feltételek nélküli szeretetre.

Ne áldozzuk fel az utolsó együtt tölthető időket a szomorúság oltárán. Kutyánk egyszer biztosan el fog menni. De elveszíteni sosem fogjuk.

 

Egy kutya elvesztése felér egy családtag elveszítésével

Gyógyulásból búcsúfotók

Búcsú verssel egy hű társtól

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...