Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

Sokan, akik nem tartanak kutyát, kétkedve fogadják, hogy egy állat halálakor ugyanazt a veszteséget éljük át, mint mikor egy rokonunkat veszítjük el. Az emberek kétkedése miatt pedig sok kutyatulajdonos szinte lelkifurdalást él át, amiért így érez. Négy ok, amiért ne érezd bűnösnek magad!

#1 Többezer éve a legközelebbi barátunk

A kutyák és az emberek kapcsolata többezer évre nyúlik vissza, a kapocs funkciója sokat változott ugyan, de a lelki kötődés egyre erősödött az évek során, és mára a kutya a leginkább elválaszthatatlan társsá lépett elő. Olyannyira kifejlesztették a szociális készségeket a kommunikációban, hogy sokszor erősebb az interakció kutya és ember között, mint egy másik emberrel.

#2 Feltételek és kritikák nélküli visszajelzést kapunk

Nem véletlen: a kutya szelekciós tenyésztése arra is kiterjedt, hogy az egyedek mennyire figyelnek az emberre. A mai kutatások már bizonyítják: a kutyák képesek felismerni gazdáik érzelmeit, képesek támogatni őket kritikától mentes visszajelzéseikkel. Nem véletlenül igazolt, hogy a kutyát tartó emberek sokszor kiegyensúlyozottabbak, és maguk is hűségesebbek.

#3 A kutyával a biztonságérzetet veszítjük el

Mivel a felelősség a miénk, így a hétköznapjainkat is átszövi kutyánk jóléte. Bár az állatok nem gyerekek, de fontosságuk a gyerekekével vetekszik – ránk vannak utalva, feladatainkat el kell látni – még a nyaralásunkat is meghatározza. A hétköznapok biztonságérzetét is elveszítjük hiányukkal.

#4 A kutya családtag

Az emberi világban végbemenő elidegenedéssel egyre fontosabbá válnak a szűk családmag kapcsolatai, jobban támaszkodunk a mindennapokban mellettünk álló emberekre – és a kutyára, akiben még csalódni sem tudunk soha.

Ha a társadalom elfogadóbbá válik majd a kapcsolat fontosságának elismerésében, akkor mi, kutyások is könnyebben megélhetjük kutyánk elvesztését, mert nem kell félnünk attól, hogy beismerjük: halála joggal fáj ugyanannyira, mint egy emberé.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...