Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyamosoly

A tudományos bizonyítékok és a nyelvészeti definíció ugyan még elmarad, de mi tudjuk, hogy létezik: a kutyamosoly.

A mosoly anatómiája

Fülig érő száj, laza szemöldökök, nyugodt arckifejezés – ez a mosoly. Valójában az, hogy a kutyák mosolyognak-e, nagyban függ attól, hogy mit definiálunk mosolynak, illetve, hogy mennyire vagyunk megengedőek az emberi tulajdonságok kutyákra való kivetítésével kapcsolatban.

kutyamosolyA kutyaviselkedés szakértői körében elfogadott nézet szerint a kutyák azért mosolyognak, mert tudják, hogy ez tetszik az embereknek. Ha meglátjuk, hogy a kutyánk vigyorogva fekszik a kanapén, mintha a világon nekik lenne a legjobb már megy is a nyünyörgetés. Az is feltételezhető, hogy a kutyák megfigyelik és eltanulják a jóindulat és kedvesség eme kifejezőjét, és hasonló célból alkalmazzák.

Az, hogy a kutya eltanulta tőlünk a mosolygás művészetét, és ezt a tehetségét elsősorban embereknek villogtatja, tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, hogyha figyelembe vesszük a kutyák tanulási képességét. A kutya mosolyog, amire pozitív megerősítést kap, ezért egyre gyakrabban csinálja. Más kérdés, hogy ezt a cselekvést valójában csak mi nevezzük mosolynak. Ettől függetlenül, a kutyánk mosolyogni fog, akár vezényszóra is, mert tudja, hogy dicséretet kap érte.

Hasonlít, de nem az

A kutyák számos arckifejezése hasonlít az emberi mosolyhoz. Ha például a sok szaladgálás után a kutyánk liheg, és ezért húzza vissza a szájszegleteit, az is nagyon hasonlít a mosolyhoz. Holott ezzel csak az a célja, hogy minél több hűsítő levegőt juttasson minél gyorsabban a tüdőbe. Néha a vicsorgás is tűnhet mosolynak, de ha a testbeszédet egységesen vesszük szemügyre, könnyen észrevesszük, hogy ez nem pozitív jelzés.

Amit leggyakrabban összekevernek a kutyamosollyal, az az úgynevezett behódoló vigyor, amikor a kutya fogai viccesen kivillannak. A testbeszéd nyugodt, megadó, a szemek pedig egy kissé összeszűkülnek, ezzel is erősítve az emberi mosolyhoz való hasonlóságot. Ez a póz megadást fejez ki, a kutya azt szeretné érzékeltetni, hogy nem jelent a szemben álló fél irányában semmilyen fenyegetést. A legfőbb különbség a boldog kutyamosolyhoz képest, hogy ezt más kutyák és emberek irányában is mutatják.

Forrás: The Whole Dog Journal; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...