Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon boldog a kutyánk? 10 gyakori félreértés a kutyák viselkedése kapcsán

Kijelenthetjük, hogy a kutyák, általánosságban ilyenek vagy olyanok? Esetleg ezt vagy azt a dolgot mindegyikük kedveli? Ahogy a kutyák viselkedésének kutatása fejlődik, úgy kapunk mi is pontosabb képet arról, hogy milyenek is ők, a kutyák. És úgy tűnik, hogy egyre kevésbé állják meg a helyüket az általánosítások. Az alábbiakban 10 eddig széles körben elfogadott nézetet veszünk sorra és helyezünk más megvilágításba.

1. A kutyák értik, mi az az osztozkodás

Az emberek megtanulják, hogy jó másokkal megosztani a jó dolgokat és szívesen adnak másoknak, mivel ez nekik is jó. A kutyák ezzel szemben a birtoklást élvezik, ezért ne vegyünk el tőlük semmit, ami fontos számukra, ha előzőleg nem tanítottuk meg, hogy ezt a viselkedést elfogadják tőlünk.

2. A kutyák élvezik az emberi szeretet-nyilvánítási formákat

Az emberi szeretet kifejezésének egyik legszebb módja az ölelés. Már egészen kicsi babákat is magunkhoz ölelünk, és felnőtt korban is megtartjuk ezt a szokást. A kutyáknál nem alakult ki a kommunikációnak ez a formája, ezért ez számukra nem természetes. Egyes kutyák élvezik az ölelést, míg mások félelmetesnek találhatják.

kutyabarat kutyabarát

3. Az ugató vagy morgó kutya veszélyes

Az ugatás és a morgás azt fejezik ki, hogy a kutyának több térre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Bármelyik kutya, fajtától függetlenül, érezheti így magát. Általában a kutyák először finomabb jelzésekkel próbálják a tudtunkra adni, hogy mit éreznek, de sokszor ezeket nem vesszük észre, ezért csak a “durva” módszer marad.

4. A kutyák örülnek, ha idegen kutyák jönnek az otthonukba

A kutyák általában ragaszkodnak az otthonukhoz és az ott található dolgaikhoz, sokan védik is a területüket. Egy kutya nem tudja, hogy a barátaink, akik lehet, hogy pont az ő szórakoztatására hozzák magukkal a kutyájukat nem maradnak-e a nyakukon örökre, ezért még időben megpróbálják lefektetni a szabályokat.

5. A kutyák is ugyanannyira élvezik a pihenést mint mi

Egy fárasztó nap után hazaérve nem vágyunk másra, mint elnyújtózni a kanapén egy jó könyvvel vagy megnézni egy filmet. Amíg mi dolgoztunk, bevásároltunk, ügyeket intéztünk, addig a kutyánk egész nap otthon ült a négy fal között. Könnyen átlátható, hogy ő többre értékelne egy kiadós sétát vagy játékot a nap végén.

6. A túláradóan kedveskedő kutyák barátságosak

A túláradó kedvesség nem feltétlenül jelzi azt, hogy egy kutya valóban barátságos. A hízelkedés, a kedveskedő testbeszéd lehet a feszültség jele is. Sokan meglepődnek, ha egy kutya nem kitörő lelkesedéssel köszönti őket, pedig ez is teljesen normális. Hozzánk hasonlóan, a kutyák között is vannak, akik a visszafogottság hívei.

7. Ha egy kutya közeledik hozzánk, akkor játszani akar

Meglepődünk, hogy ha egy hozzánk, vagy a kutyánkhoz barátságosan közeledő kutya hirtelen odakap vagy elkezd morogni. Vannak kutyák, akik csak azért közelítenek, mert kíváncsiak, de nem szeretnének kapcsolatot létesíteni, de az is lehet, hogy a mi hirtelen reakciónk bizonytalanítja el az egyébként barátságos kutyát. Ha a kutyánk így viselkedik, pár másodperc után hívjuk vissza, ha új emberekkel vagy kutyákkal ismerkedik.

kutyabarat kutyabarát

8. Ha elég nagy a kert, nem kell sétáltatni a kutyát

Akármilyen nagy is a kertünk, ha nem történik semmi újdonság, előbb-utóbb unalmassá válik a kutyánknak. A kutyák imádnak játszani – más kutyákkal, velünk vagy a játékaikkal; szeretnek új helyeket felfedezni, új impulzusokat gyűjteni a szabadban. Ne fosszuk meg őket ettől!

9. Csak az akaratos és makacs kutyák nem teszik, amit mondanak nekik

A kutyáknál többnyire nem tudatos döntés az engedetlenség. Sokszor csak nem tudják megtenni, amit kérünk tőlük, mivel vagy nem értik, mit szeretnénk, vagy éppen sokkal, de sokkal fontosabb teendőik vannak. Az, hogy a kutyánk ügyesen leül a konyhában, mert tudja, hogy akkor kap enni, nem jelenti azt, hogy tudja mit jelent az “ül” parancsszó, és mondjuk a kutyafuttatóban is azonnal leül. Attól, hogy nyugodt körülmények között teljesít egy parancsot, nem biztos, hogy akkor is megteszi, ha valami izgalmas dolog van a láthatáron.

10. Ha egy kutya morog, odakap vagy támad, akkor biztosan nem boldog

A kutyák először finom jelzéseket adnak, ha feszültek vagy idegesek lesznek: elfordítják a tekintetüket az aggasztó dologról, nyalogatják a szájukat, összevonják a szemöldöküket, emelgetik a mancsukat, megfeszítik az arcizmaikat. Ha nem vesszük észre a jeleket és továbbra sem segítünk a kutyánknak kikerülni a számára kellemetlen helyzetből, akkor lehet, hogy egyértelműbb, számunkra fenyegető jelekhez kell fordulniuk, mint a morgás vagy a harapás.

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: http://theconversation.com/is-your-dog-happy-ten-common-misconceptions-about-dog-behaviour-97541

Szerzők: Paul McGreevy – az állatviselkedési és az állatjóléti tudományok professzora, Sydney-i Egyetem, Melissa Starling – kutató, Sydney-i Egyetem

Képek: flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...