Saját KB bal
Saját KB jobb

Újra indul a gólya reality show, webkamerán nézhetjük a fekete gólyákat

A nagy sikerre való tekintettel február 18-tól ismét közvetítik a gemenci feketególya-fészek életét. A kíváncsi néző bármikor beleshet a gólyákhoz.

8 éve élőben

Idén lesz 8 éve annak, hogy a Gemenc Zrt. webkameráján keresztül először megcsodálhattuk egy fekete gólyapár életét, mindennapjait és fiókáikat is. A fokozottan védett madarak életét eddig még nem láthattuk ilyen testközelből és valóságosan. Nem csoda, hogy rengeteg nézője és rajongója lett a „gólya valóságshownak”. A live csatorna legnagyobb hódolói tavasz közeledtével alig várják, hogy újra élesek legyenek a webkamerák és elkapják a gólyák érkezésének pillanatát. A fészek lakói 7 éven keresztül Sára és Tóbiás voltak, akik 17 kisgólyát neveltek fel a kíváncsi szemek láttára. Tavaly viszont Sára és Tóbiás helyett egy új, ismeretlen (gyűrűtlen) pár költözött be a fészekbe.

Sára és Tóbiás gólyák
Megfigyelés beavatkozás nélkül

Az Ökoturisztikai Központ Gemenc Facebook-oldalon  közzétett információk szerint most már bármikor számíthatunk rá, hogy megérkeznek Afrikából a gólyák. Egyelőre azonban csak mókusok garázdálkodnak a fészekben. A Gemenc Zrt. (a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével) azért indította az élő közvetítést 2013-ban, hogy minél több ember megismerje és megfigyelhesse a fekete gólyákat. Fontos alapelv azonban, hogy a projekt a be nem avatkozás elvére épül.  Ezért sajnos előfordul, hogy szomorú, tragikus eseteket is láthatunk a kamerákon keresztül. Tavaly például egy vihar miatt elpusztultak a fiókák. Akkor sokan nem értették, hogy miért nem avatkoznak közbe a szakemberek és miért nem mentik ki a kicsiket.  A gemenci ökoturisztikai központ erre így reagált Facebook posztjában:

Mókusok a gólyafészekben

Az előző években többször is szomorú és fájdalmas események történtek a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. Mindezek az erdészeket, az ornitológusokat, a természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is lelkileg megviselhették. Érthető módon ez a belső feszültség sok embert arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtson segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is. A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét. Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben történt olyan szomorú eset, amikor a fiókák közül többen nem élték túl az első heteket, azonban Tóbiás és Sára a 2012. és 2018. közötti 7 évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek. Reméljük, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan biztosítsa a háborítatlanságot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotók: FB/Ökoturisztikai Központ Gemenc, gemenczrt.hu, turistamagazin.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...