A kutyák valóban kiszagolják az idő múlását?

A kutyák valóban kiszagolják az idő múlását?

A The Dodo legújabb videós beszámolója szerint igen, és mindez az emberi test által kibocsátott illatanyagokra vezethető vissza.

Mindegy, hogy magukra hagyjuk őket, amíg le nem telik a munkaidőnk, vagy arra kényszerülünk, hogy hetekig távol legyünk tőlük, négylábú családtagjaink ugyanolyan kitörő lelkesedéssel fogadnak minket, mintha legalább is örökre lemondtak volna arról, hogy valaha viszontlátnak bennünket. Az emberi test által kibocsátott különféle illatanyagok úgy kerülnek képbe, hogy az idő múlásával egyre csökken az intenzitásuk a lakásban, ami az olyan kifinomult szaglással rendelkező állatok, mint a kutyák esetében számos dologra következtetést enged. Például arra is, pontosan mióta nem tértünk haza.

A rutinszerű, rendszeres elfoglaltságok tekintetében ez azt jelenti, hogy kutyánk pontosan tudni fogja, melyik pillanatban várható az érkezésünk, az öröm pedig természetesen izgalomban tartja őket már percekkel előtte. Lenyűgöző, igaz? A dolog hátterében a kutyák orrában található közel 300 millió szagreceptor áll; összehasonlításként az emberek esetében ez a szám „csupán” 6 millió. Az arányok közötti eltérés hatalmas: míg az ember érzékeli, hogy evőkanálnyi cukrot adagoltak a teájához, a kutyák az olimpiai méretű medence kétszeresében is képesek detektálni ugyanazt a cukormennyiséget.

A szaglás csodája

Hűségük és védelmező természetük mellett a szaglás csodája (is) szuperhőssé teszi őket, kutatások bizonyítják ugyanis, hogy szag alapján több típusú rákos megbetegedést tudnak azonosítani, előre tudják, milyen idő lesz, és tornádó, vihar, cunami, vagy földrengés előtt izgatottan viselkednek, mert érzik, valami készül. Jobbak, mint az időjárás-jelentés!

A The Dodo videójából az is kiderül, miért sokkal jobb a kutyák hallása, mint az embereké. Nézd meg itt!

Forrás: The Dodo (Youtube)
Kép: Pexels

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...