Saját KB bal
Saját KB jobb
Gyermekzaklatás - Kutyák nyújtanak támogatást a bíróságon

Kutyák nyújtanak támogatást zaklatást átélt gyermekeknek a bíróságon

Az USA-ban is egyre nő a gyermekzaklatás áldozatainak száma, akik az átélt traumák után még a bíróság előtt is kénytelenek tanúskodni egy-egy ügyben. Nekik és más, lelki sérülést elszenvedett embereknek nyújtanak támogatást a legújabb bírósági terápiás kutyák.

Gyermekzaklatás - Kutyák nyújtanak támogatást a bíróságonEgyre növekvő igény lett rá, így már évekkel ezelőtt megkezdték azon kutyák kiképzését, akiknek fő feladatuk az áldozatok, érzékeny lelkű érintettek megnyugtatása a bíróság előtt és a jogi procedúra alatt.

A gyermekkori zaklatás áldozatai legtöbbször zavarodottak, rémültek és zárkózottak, az pedig pláne nem segít, hogy az ügy hivatalos lefolytatása alatt többször vallomást kell tenniük, újra és újra beszélni kell az átélt borzalmakról. Sajnos egyre több zaklatásos eset kerül napvilágra, ahol az érintettek kénytelenek tanúskodni, ha azt szeretnék, hogy az elkövető megkapja a méltó büntetését. Ez azonban cseppet sem ilyen egyszerű lelkileg. Ebben segítenek nekik a kutyák. 

A segítőkutyák szerepe

Nemcsak a hétköznapokban, de magán a bíróságon a tanúk padján is mellettük lehetnek a megkedvelt ebek. Így a gyermekzaklatás áldozatai jobban képesek megőrizni nyugalmukat, ezáltal pedig összeszedettebb vallomást adhatnak.

Gyermekzaklatás - Kutyák nyújtanak támogatást a bíróságon

Néha csak arra van szükség, hogy foghassák a pórázt, néha arra, hogy a kutya hozzásimuljon a lábukhoz – mondja Jeannette Dalton főbíró. – „Az én termemben egy labrador, Kerris számtalan alkalommal segített a zaklatott tanúknak, gyakran a gyerekeknek, akiket fizikailag, szexuálisan vagy lelkileg bántalmaztak, amit nagyon nehéz bizonyítani.”

Hátrányként említik viszont a jogi szakértők, hogy egy aranyos kutyával együtt látott tanú olykor szimpatikusabbnak tűnhet a látványtól, így torzíthatja a vallomása igazságtartalmának megítélését. Így egyelőre gyakrabban alkalmazzák őket inkább a trauma feloldásának folyamatában.

Mississippi-ben már a ’90-es években alkalmaztak bírósági kutyát, de a gyakorlatba az utóbbi években kezdett beépülni. Jelenleg már közel 150 ilyen kutya vesz részt a munkában az Egyesült Államokban. Általában a bírók döntenek a jelenlétük szükségességéről.

(Kutyabarát.hu)

Forrás és képek: Huffington Post
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...