Saját KB bal
Saját KB jobb

Preventív gondozás: korai diagnózis, intő jelek – 2. rész

Milyen intő jelekre figyeljünk, ha időben észre akarjuk venni a betegségeket?

A preventív gondozás, azaz a betegségek megelőzése és a minél koraibb diagnózis, a kutyák körében is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az előző részben az egészség megőrzésével kapcsolatos információkat gyűjtöttünk össze. Az alábbiakban pedig konkrét tüneteket veszünk sorra. Ezek időbeni felismerése hozzájárulhat a mielőbbi diagnózis megállapításához, ezzel pedig a megfelelő kezeléshez.

Korai felismerés és diagnózis
Viszketés

A krónikus vakaródzás környezeti allergiát jelezhet, ami nagyon kellemetlenné teheti a kutya életét. Ha nem kezelik, a vakaródzás hot spotokhoz, fertőzésekhez vezethet.

Csomók

A kutyáknál egy csomó lehet olyan ártalmatlan, például rovarcsípés, apró zúzódás, benőtt szőr vagy zsírlerakódás. De lehet valami olyan súlyos dolog kezdete is, mint a rák. Az állatorvosnak rendelkezésre állnak olyan diagnosztikai eszközök, amikkel hamar kiderülhet, mi áll a háttérben, és mielőbb elkezdődhet a szükséges kezelés.

Sántítás

Gyakorlott szem kell ahhoz, hogy észrevegyük a sántítást, ami lehet igazán enyhe is. A kutyák sántíthatnak izomhúzódás vagy a tappancsok sérülése miatt, ami könnyen gyógyul. De ízületi gyulladás, törés, csípőficam vagy keresztszalag-szakadás is állhat a háttérben, nem beszélve a komoly mozgásszervi elváltozásokról. Ha kutyánk kevesebbet mozog, lassul, vagy csökken az aktivitása, érdemes kivizsgáltatni. A pontos diagnózis itt is a sikeres kezelés és a hatékony megelőzés kulcsa.

Letargia

Ha a kutyánk aluszékony, kedvetlen, nem keresi a társaságunkat és a kedvenc időtöltései sem hozzák lázba, akkor valószínűleg gond van. Idős korban vagy nagy melegben a kedvetlenség lehet „normális”, de akkor is utalhat szívproblémára és egyéb okok is állhatnak a háttérben. Ha más probléma is társul a kedvetlenséghez, például gondot okoz neki az evés, ivás vagy a szobatisztasági gondok vannak, mielőbb forduljunk orvoshoz.

Hányás vagy étvágytalanság

Ha a kutya sokat hány, akkor mérgezés, gyomorsav-túltengés, vagy akár veseelégtelenség is lehet a hibás. Ezt nem tudhatjuk meg kivizsgálás nélkül. Mi emberek bizonyos napokon éhesebbek vagyunk, mint máskor. A kutyák azonban jellemzően megeszik az eléjük tett ételt. Ha tehát kutyánk nem eszik, akkor az fontos információ lehet a számunkra. Ha a normális viselkedésben észrevehető változás áll be, érdemes minél hamarabb állatorvoshoz fordulni.

Fogápolás

Túlzott nyáladzás, rossz lehelet, csak az egyik oldalon való rágás – fogászati problémákra utaló jelek. A háromévesnél idősebb kutyák több, mint 85 %-át érinti fogászati betegség. Fontos, hogy rendszeresen ápoljuk és ellenőrizzük a kutyánk fogait. Így észrevehetjük, ha megrepedt egy fog (pl. kemény rágcsa miatt), fogkövesedés vagy ínygyulladás áll fenn.

Egészséges testtömeg

A túlsúly egészségügyi problémákhoz vezethet háziállataink esetében is. A cukorbetegségtől a szívbetegségig, számos problémára hajlamosít. A túlsúlyos kutyák hajlamosabbak az ízületi gyulladásra is, mivel ízületeik nehezen viselik a plusz kilókat. Az Association for Pet Obesity Prevention (Kisállat Elhízás Megelőzési Egyesület) jelentése szerint a kisállatok közel 60 %-a túlsúlyos vagy elhízott az Amerikai Egyesült Államokban. Hazánkban sem rózsás a helyzet, sajnos nagyon sok kutya él túlsúllyal. Az állatorvos vizuálisan értékeli a kutya alkatát, és segít meghatározni a számára ideális testtömeget.

Ivartalanítás

A kutyák ivartalanítása nemcsak a túlszaporodási problémán segíthet, hanem egészségügyi előnyökkel is jár. A kan kutyák ivartalanítása megelőzheti a prosztata- és hererákot. A szukáké a mellrákot és a méhgyulladást.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-health/preventive-care; Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/woman-hugging-her-dog-5257630/; Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/legs-of-person-standing-with-dog-on-pier-19559566/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...