Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Tényleg hiányzik egy kutyának a gazdája ha nincs vele?

A legtöbb kutyatulajdonos úgy gondolja, hogy a kutyájának biztosan hiányzik, ha elmegy otthonról. De vajon a gazdi hiányzik egy kutyának, vagy csak az emberi társaság?

Elsőre egészen nyilvánvalónak tűnik, hogy egy kutyának hiányzik a gazdája, ha magára hagyja. Akár munkába indul, vagy esti programra, esetleg több napos nyaralás miatt adja panzióba kutyáját. A legtöbb gazdi nehezen hagyja ott bárhol kutyáját, főleg ha azt látja, hogy kutyája is nehezen viseli az elválást.

De vajon a kutyáknak konkrétan a gazdájuk hiányzik? Vagy csak félnek az idegen környezettől, az egyedülléttől? Erre a kérdésre kereste a választ Gregory Berns neurológus professzor és csapata az atlantai Emory Egyetemen, akik funkcionális MRI (fMRI) vizsgálatokkal kutatják a kutyák kognitív funkciót éber állapotban.  Ezek a vizsgálatok nem egyszerűek, hiszen külön trenírozni kellett a kutyákat arra, hogy ébren MRI vizsgálatnak lehessen őket alávetni.

Hogyan érzékelik a kutyák a gazdi nélkül töltött időt?

2011-ben Therese Rehn és Linda Keeling kutatásaik során megállapították, hogy 2 óra elteltével a kutyák intenzívebben örültek gazdáiknak, mint 30 perc magány után. A 2 és 4 óra között azonban nem volt különbség. Ez arra utal, hogy a kutyák képesek különbséget tenni 30 perc és 2 óra között, de  2 óránál több idő után már nem igazán változik a reakció.

Ez azt jelenti, hogy a kutyák elkezdik hiányolni a gazdájukat, amikor elválnak egymástól, ez pedig az idő előrehaladtával fokozódik. Az intenzitás, amellyel a kutyák hiányolják gazdáikat, két órán keresztül folyamatosan növekszik. De ezen az időkereten túl a hiány érzései elhalványulnak, amíg meg nem érkezik a gazdi.

Tényleg a gazdi hiányzik?

Az MRI-vel végzett kísérlet azt támasztotta alá, hogy a kutyának valóban a gazdája és nem általában az emberi társaság hiányzik. A vizsgálat illatokon keresztül történő kötődésre összpontosított. Miután a gazdi eltűnt a látótérből, egy idő után három különböző illatot adtak a kutyának. Az egyiken a gazdi illata volt, a másikon egy ismerős személy illata, a harmadikon pedig egy teljesen idegen emberé. A kutyák pedig csak a gazdi illatára reagáltak pozitívan, ezt pedig az MRI felvételek is igazolták. Az ismerős ember illata már enyhébb reakciót váltott ki, az idegen emberé pedig semmilyet. Ez azt is jelenti, hogy érdemes ismerős emberre bízni kutyánkat, ha hosszabb időt vagyunk távol.

A legtöbb kutya nem szereti az egyedüllétet

Azok a kutyák, akik hevesen reagálnak az egyedüllétre nem rosszak és nem szabad őket megbüntetni ezért. A hiány érzete félelmet kelthet bennük, ami szeparációs szorongáshoz vezethet. Fontos, hogy az egyedüllétre folyamatosan és apránként szoktassuk a kutyát, hiszen valód hiányérzetük támad, ha otthagyjuk őket valahol. Ha a szeparációs szorongás súlyos stresszhez, romboláshoz, hangos és folyamatos ugatáshoz vezet, érdemes szakember segítségét kérni. Ez a viselkedés számos kellemetlenséggel járhat egy gazdinak (panaszkodó szomszéd, szétrágott cipők), de leginkább és legjobban a kutya szenved tőle.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: psichologytoday

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...