Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan segítsünk a kutyánknak, hogy könnyen átvészelje az ünnepek sodrát?

Az ünnepek alatt számos meglepetés érhet minket – jók és rosszak egyaránt. Ugyan azt nem lehet pontosan megjósolni, hogy mi fog történni, azt tudjuk, hogy az életünk más lesz, mint máskor. Ez adott akkor is, ha elutazunk, ha szabadságot veszünk ki, ha vendégségbe megyünk és ha hozzánk jönnek, akkor is. Nekünk sem egyszerű, hogy ne sodorjanak el minket az események. A kutyák számára meg halmozottan nehéz lehet, ha a napok másképp telnek, mint ahogyan megszokták. Számukra különösen fontos a napi rutin. Ezért a legjobb amit tehetünk, ha eleve úgy kezeljük a helyzetet, hogy át tudjuk segíteni a kutyánkat a nehézségeken.

A szobakennel és a rácsok a barátaink

Akár ti mentek vendégségbe, akár mások jönnek hozzátok, a szobakennel nagyon praktikus megoldás lehet. Egyrészt, hogy távoltartsuk a kutyákat például a gyerekek által széthagyott édességektől, a nagyi csodás karácsonyfájától vagy az asztalon illatozó sülttől. Másrészt, hogy ha szükséges, lehetőséget adhassunk a kutyánknak a zavartalan pihenésre. Ha kennelhez szokott kutyánk van, akkor a legnagyobb nyüzsgésben vagy idegen helyen is megteremthetjük neki a saját kis nyugalom szigetét. Mikor lehet érdemes a kennelben való elhelyezésről gondolkodni:

  • ha te vagy a házigazda, és épp elég dolgod van
  • ha vendégségben vagy, és nem tudsz mindig résen lenni
  • ha négy év alatti gyerekek is vannak a csapatban, és nem tudsz folyamatosan felügyelni a kutyádra
  • ha a kutyádnak túl sok az inger
  • ha azt látod, hogy a kutyád nem érzi magát komfortosan a helyzetben
  • ha a kutyád valaha mutatott agressziót, vagy reaktív idegenek, gyerekek vagy más kutyák felé, és idegenek, gyerekek vagy más kutyák is vannak a társaságban
  • bármilyen olyan helyzet áll fenn, amikor úgy ítéled meg, hogy neked és/vagy a kutyádnak és/vagy a jelenlévőknek kényelmesebb, biztonságosabb, egyszerűbb, konfliktusmentesebb, ha a kutyád a kennelben van
Figyelj a kutyád testbeszédére!

Figyelj arra, hogyan viselkedik a kutyád. Így tudhatod, hogy mikor van szükség arra, hogy beavatkozz. Ha kutyán a stressz bármely jelét látod (nyalogatás, ásítás, lihegés, behúzott farok, megadó póz, stb.) próbálj változtatni a szorongást kiváltó helyzeten.

Hogyan változtathatunk a szorongást kiváltó helyzeten?
  • vedd ki a kutyát a helyzetből: hívd el, tereld el a figyelmét, vagy különítsd el
  • ha lehetőséged van teremts számára biztonságos közeget
  • nézd meg, mi zavarja: hangos zene, villódzó fények, hangos zsivaj, stb. – szüntesd meg a zavaró tényezőt
Ne reménykedj, hanem kezeld a helyzetet!

Borzalmas, hogy az ember azzal tölti az idejét, hogy azt mantrázza, hogy remélem, minden rendben lesz. Persze, lehet abban bízni, hogy minden jól sül el, de ez valamikor nem elég. Például ha egy kisgyerek nem érti, hogy a kutyádnak nem jó, a fülét húzgálja, akkor fohászkodhatsz magadban, de ezzel senkinek nem segítesz. Vagy ha nem volt időd a vendégek érkezése előtt levinni a kutyádat, de tovább maradnak, mint tervezted. Szintén, a remény szuper, de nem biztos, hogy elég.

Szorongásban és tehetetlen reménykedésben tölteni az ünnepek idejét, vagy akár egyetlen napot is, rettenetes érzés. Ennek egyetlen ellenszere, ha kezünkbe vesszük az irányítást. Ha eleve aggódsz egy, a  kutyáddal kapcsolatos helyzet miatt, akkor feltételezd, hogy nem lesz rendben. Ez elsőre furának tűnhet, de cselekvésre késztet. Ha azt feltételezzük, hogy a kutyánk oda fog kapni az őt zavaró gyereknek, le fogja lopni a sültet az ünnepi asztalról, és nem fog kibírni 5 órát pisilés nélkül, akkor ennek megfelelően fogunk cselekedni. Meg kell tenni a megfelelő lépéseket a probléma elkerülése érdekében. És a szorongva aggódás helyett élvezni az ünnepek örömét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/keeping-dog-safe-during-the-holidays;  Kép: Photo by Tyler Sherrington: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-border-collie-wearing-a-christmas-headband-10666943/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...