Saját KB bal
Saját KB jobb
Наталья Коллегова képe a Pixabay -en.

Egy brit cég karácsonyi ajánlatként kínál rénszarvas trófeavadászatot

Óriási felháborodást keltett egy brit cég karácsonyi ajánlata, mely exkluzív rénszarvas trófeavadászatot kínál ajándék tippként.

A karácsonyi rénszarvasok története egy idős Santa Claus, azaz a Mikulás mítoszával. Már 1821-ben születettek történetek több rénszarvas által húzott szánon utazó piros köpenyes alakról, akit egyre inkább a karácsonyhoz kötöttek. A rénszarvasok pedig a Rudolf mese megszületése óta (1939) minden gyerek és felnőtt számára végérvényesen összeforrtak a karácsony mítoszával.

Trófeavadászat karácsonyi ajándéknak

A trófeavadászat már önmagában az állatvédők célkeresztjében van, etikai és erkölcsi okok, valamint a vadállatok fajvédelme miatt. A rénszarvasok trófeavadászatának karácsonyi ajándékként való ajánlása azonban véleményük szerint túl megy minden erkölcsi határon. A Hendry, Ramsay & Waters cég mégis karácsonykor rukkolt elő jávorszarvasok és trófeás rénszarvasok vadászatának exkluzív ajánlatával. Az idén karácsonykor megvásárolható rénszarvas vadászatot a cég honlapján így népszerűsíti:

„Csak néhány engedély áll rendelkezésre a nagytestű hímekre, így ez a vadászat nagyon exkluzív, a szezon pedig nagyon rövid. Teljes exkluzivitással rendelkezünk mind a Breheimen, mind a Jotunheimen nemzeti parkban (Norvégia), ahol Európa utolsó fennmaradt vadrénszarvas-populációja él, amelyet a jégkorszak óta vadásznak itt. A Jotunheimen nemzeti park idén újra megnyílik, miután az elmúlt 8 évben minden vadászat elől lezárták, így ez az érintetlen terület valóban megér egy látogatást. A táj lélegzetelállító lápvidék, amelyet hegycsúcsok és 2500 méteres tengerszint feletti magasságot elérő mázsahegyek kereteznek”.

Sorra szólalnak meg az állatvédő hírességek

Sir Ranulph Fiennes, a trófeavadászat betiltásáért folytatott kampány vezetője  LinkedIn profilján így nyilatkozott:

„Ez valószínűleg a legangolabb dolog, amiről valaha is hallottam. Ha szükségünk lenne bizonyítékra, hogy a trófeavadászok valójában mennyire gonoszak, akkor ez bizonyára az. Ezek a gyávák örömmel teszik tönkre a karácsony szellemét mindenütt a gyerekek számára. Hogy merészelik? Az, hogy egy brit cég profitál ebből a szégyenből, több mint felháborító. Teljes betiltásra van szükségünk ebben a beteg iparágban.”

Az ügyben Peter Egan állatvédő aktivista színész, a Downton Abbey főszereplője is markáns véleményt nyilvánított:

„A trófeavadászok a legalantasabbak, de ez tényleg a legrosszabb. A brit trófeavadászok védtelen rénszarvasokat ölnek meg kedvtelésből. Már a puszta gondolattól is rosszul vagyok. Mi történt a karácsonyi jókedvvel és a jóakarattal? A legjobb karácsonyi ajándék, amit a kormány adhatna nekünk, az a trófeavadászat betiltása, amit az elmúlt négy évben ígértek. Remélhetőleg ez a botrány arra készteti őket, hogy ezt meg is tegyék.”

Az érintett rénszarvas trófeavadászatot kínáló cég vezetőjét több újság is kereste a botrány kirobbanása óta, de senkinek nem nyilatkozott.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FocusingOnWildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...