Nem hagyta magára halott gazdáját Finney, a jack russel terrier

Egy augusztusban eltűnt 71 éves túrázó holttestét találták meg Colorado déli hegységeiben. Finney, a hűséges terrier mindez idő alatt mellette maradt. A mentőcsapatok beszámolója szerint a kutyus a gazdi holtteste mellett várt.

Rich Moore augusztus 19-én indult el Jack Russell terrierjével, Finney-vel egy hegyi túrára. Azt tervezte, hogy megmássza a Blackhead Peak csúcsot, amely az Amerikai Egyesült Államok-beli Colorado államban található 3800 méter magas hegycsúcs. A közeli, Pagosa Springs-ben élő hegymászó hollétéről körülbelül 10 hétig nem tudtak semmit. Egy vadász bukkant rá a holttestére, a hegycsúcstól körülbelül 3 és fél kilométerre, keleti irányban. Nem tudni pontosa, hogy mi történt az október 30-i megtalálás és az augusztus 19-i indulás között eltelt több, mint két hónapban. Annyi azonban biztos, hogy Finney, a hűséges Jack Russel nem hagyta magára a gazdáját. A kiérkező önkéntes mentőcsoport szóvivője elmondta, hogy a kutyus ott volt, ahol Rich holttestét megtalálták.

A kistestű kutyát megviselte a vadonban eltöltött idő. Körülbelül a testtömege felét elveszítette, rémesen sovány és kimerült volt, amikor rátaláltak. A kiérkező mentőcsapat egyik tagja szerint azonban a kiskutya ennek ellenére viszonylag jól volt, és valószínűleg fel fog épülni.

Moore halálát, a halottkém jelentése szerint, kihűlés okozta. A halála időpontját azonban nem lehet pontosan megállapítani. Nem tudhatjuk tehát biztosan, hogy mennyi ideig kellett Finney-nek egyedül boldogulnia az erdőben, de feltételezhető, hogy legalább két hónapig magára számíthatott csak.

A kereső- és mentőcsapatok többször is elindultak Moore keresésére. A hegycsúcsnál kezdték, és nyugat felé haladtak a parkoló felé, ahol a férfi az autóját hagyta. A hegy egyes részei olyan meredekek, hogy a személyzetet helikopterrel kellett odarepíteni. A mentőcsapat szóvivője szerint a csúcs megmászása merész feladat, ami még a jól felkészült hegymászóknak is tartogat kihívást.

Az időjárás ragyogóan napos volt Moore eltűnésének napján, ezért a túrázónak látnia kellett volna a csúcsról, hogy hol parkolt az autója. Ennek ellenére, Moore és Finney valamiért a másik, a keleti oldal felé vették az irányt. Elképzelhető, hogy nem voltak felkészülve az éjszakai lehűlésre, esetleg Moore elveszítette a tájékozódási képességét, és azért nem talált vissza az autóhoz.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudott Finney életben maradni, a mentőcsapat kutyás keresője azt mondta, hogy a kiskutya valószínűleg kisrágcsálókat fogott, és azokat ette. A területen több forrás is található, így a hűséges kutya ezekből tudott inni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://edition.cnn.com/2023/11/14/us/colorado-hiker-missing-dog-alive/index.html;  Kép: Photo by Andreas Schnabl : https://www.pexels.com/photo/jack-russell-terrier-in-woods-19440473/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...