Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan látják a kutyák a világot?

Milyen színeket látnak, és hogyan láthatjuk mi is olyan színekben a dolgokat mint ők?

A vibráló pulóverektől kezdve a mindenféle színben kapható játékokig a gazdik gyakran vásárolnak színes dolgokat a kutyáik számára. De vajon hány színt látnak valójában a kutyák? Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák színvakok, vagy, hogy csak fekete-fehérben látják a világot. Valójában a helyzet ennél kicsit összetettebb. Bár a kutyák képesek színeket látni, az emberekhez képest korlátozottabb színlátási spektrummal rendelkeznek. A számunkra élénk és vibráló színű holmik az ő szemük számára sokkal tompábbak.

Tehát, milyen színeket lát egy kutya? Ha megértjük, hogyan látnak, talán kicsit jobban megérthetjük azt is, hogyan látják a körülöttünk lévő világot. Vagy éppen, hogy miért nem találják a labdát a fűben, pedig ott van az orruk előtt.

A kutyák látása hasonló a vörös-zöld színvaksággal élő emberekéhez. A kutyák számára a vörös szín szürkének vagy sötétbarnának tűnhet, míg a sárga, a narancs és a zöld a sárga különböző árnyalatainak. Az ibolya pedig a kék egy újabb árnyalatának. A kutatások még folynak annak megállapítására, hogy a kutyák képesek-e különbséget tenni a vörös és a zöld között a fény intenzitása alapján. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a kutyák a kontextusból származó nyomokat is felhasználhatják a különbségtételhez, például azt, hogy a vörös tárgyak általában sötétebbek, mint a zöldek.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy az ember által vizuálisan érzékelt spektrumhoz képest milyen színeket látnak a kutyák.
A kutya által látott színek az ember által látott színek spektrumához képest. Forrás: The Wildest

Bár a kutyák színlátása sokkal korlátozottabb, mint az embereké, a kutyák általában nagyon figyelmesek az általuk érzékelhető színekre. Egyes bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy a kutyák még olyan színeket is képesek meglátni, amelyeket az emberek nem. Egy 2014-ben közzétett tanulmány megállapította, hogy a kutyák szemlencséi jelentős mennyiségű ultraibolya fényt bocsátanak ki. Ezzel szemben az emberi lencsék blokkolják ezt a hullámhossz tartományt. Ez arra utal, hogy a kutyák talán többféle kék fényt látnak, mint mi.

Ma már létezik olyan alkalmazás, amellyel a kutyánk „szemével” láthatjuk a világot. Az app segítségével végigpásztázhatjuk például a labdákat és a játékokat, hogy olyan darabot találjunk, amely kellően feltűnő lenne mondjuk a fűben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás és képek: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/what-colors-do-dogs-see; https://pets.dearjulius.com/2022/02/ow-do-dogs-see-world.html#google_vignette; https://dogopticsapp.com/;

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...