Saját KB bal
Saját KB jobb

Akkor most beszéljünk a pukiról!

A legtöbb kisgyerek kedvenc témája, de kutyásként talán kevésbé kedves a szívünknek. Bármennyire is utáljuk azonban beismerni (és érezni a szagát), a pukizás teljesen normális biológiai funkció. A kutyáknál – és az embereknél is, legyünk őszinték. A szellentés a természetes eredménye annak a meglepő mennyiségű levegőnek, amelyet evés közben lenyelünk. De vajon miért pukiznak egyes kutyák olyan sokat? És lehet tenni valamit, hogy csökkentsük vagy legalább kellemesebb illatúvá tegyük a pukikat?

A kutyapuki ritkán olyan imádnivaló, mint a kutya, akiből kijön. A közhiedelemmel ellentétben azonban a bélrendszerből távozó gázok több, mint 99 százaléka szagtalan. A gázok távozása tehát nem mindig észrevehető. Magát a szellentést a kutya bélrendszerében lévő gázok túltengése okozza. A gázok pedig több forrásból származhatnak. Például, keletkezhetnek az emésztés biokémiai folyamatai során, de a véráramból is diffundálhatnak a belekbe. A bélcsatornát benépesítő baktériumok is termelnek gázokat. Ezen kívül pedig ott van az evés során lenyelt levegő is.

A pukizás gyakori oka a túl sok lenyelt levegő. Amikor a kutyák gyorsan esznek, a lenyelt levegő mennyisége általában megnő. Ez az oka annak, hogy egyes kutyafajták kifejezetten sokat finganak. A lapos orrú fajták például azért szellentenek többet, mint más kutyafajták, mert többet lélegeznek szájukon, mint orrukon keresztül. Sok esetben a habzsolás csökkentésével a pukimennyiség is csökkenthető. A habzsolásgátló vagy nyalogatós tálak itt is hasznosnak bizonyulhatnak.

Mennyi a normális és mennyi a túl sok?

A kutyapuki a mindennapi élet normális része, de a krónikus puffadás és a bűzzel teli ház nem normális. Ha a pukik száma hirtelen megnő, vagy ha kutya fájdalmat érez, vagy egyéb tüneteket mutat (hányást, hasmenést, puffadást) forduljunk állatorvosához.

A szellentések hátterében számos betegség állhat, például irritábilis bél szindróma (IBS), ételallergia, daganat, de belső élősködők is okozhatnak megnövekedett gázképződést.

Gyakori ok lehet még az élelmi rost. Az élelmi rostokat a kutya saját enzimrendszere nehezen emészti. A rostokat a vastagbélben élő, gáztermelő baktériumok emésztik. Ahogy a vastagbélben a rostok lebomlása elkezdődik, hidrogén-szulfid keletkezik. Ez egy igazán büdös gáz, ami jellegzetes szaggal jár amikor kijut a környezetbe. Kutyák esetében a rostban gazdag étrend kedvezhet a gázképződésnek, mivel ezeknek a baktériumoknak kedvező közeget teremt.

Bizonyos élelmiszerek, például a hüvelyesek (pl. szója, borsó, bab), a tejtermékek (pl. tej és sajt), az édességek (pl. gyümölcsök, sütik), a magas zsírtartalmú ételek és a fűszeres ételek szintén nehezen emészthetők a kutyák számára. Ezek is okozhatnak fokozott és erősebb szaggal járó gázképződést. Ha nincs egészségügyi ok a túl sok pukizás hátterében, érdemes lehet górcső alá venni az étrendet is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-farts; Kép: Photo by Arkay .: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-french-bulldog-in-a-park-19085746/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...