Photo by João Victor Xavier on Unsplash

Súlyos és ismeretlen fertőzés terjed kutyák között az Egyesült Államokban

Egy rejtélyes légzőszervi megbetegedés terjed a kutyák között több államban is az USA-ban. A szakértők egyelőre nem tudják, mivel állnak szemben.

Az ismeretlen betegségről szinte semmit nem tudnak még az állatorvosok és a közegészségügyi tisztviselők. Nem tudják honnan ered, hogyan terjed és hogyan kell kezelni. A Kaliforniában, Coloradóban, Oregonban, New Hampshire-ben és más államokban elterjedt betegségben már több kutya is elpusztult.

Coloradoban augusztus közepe óta már legalább 200 megbetegedést észleltek, a betegség eddig vélhetően tíz államban terjedt el. Egyelőre azonban még mindig nincs konkrét diagnózis, és nincs kipróbált és bevált kezelés. A betegség köhögéssel, tüsszögéssel, orrfolyással és levertséggel jár. A tüneteket produkáló kutyáknak azonban minden ismert légúti betegségre vonatkozó tesztjük negatív. Az első tünetek megjelenése után a beteg állatnál krónikus tüdőgyulladás lép fel, mely antibiotikumos kezelésre nem reagál.

Lakossági felhívással próbálják felmérni a valódi fertőzöttséget

A betegséget atipikus kutyák fertőző légúti betegségének (aCIRD) nevezték el. A közegészségügyi hatóságok lakossági felhívásokat tette közzé, melyben arra kérik a kutyatulajdonosokat, hogy kiemelten figyeljenek az ismert tünetekre. Ha légúti megbetegedést észlelnek, azonnal vigyék kutyájukat orvoshoz. A kutyát a megbetegedést követően legalább 28 napig karanténban kell tartani otthon, mivel nem tudják még, hogyan terjed a betegség. A hatóságok arra is felszólították a gazdikat, hogy lehetőség szerint ne hagyják kutyájukat napközibe és kutyapanziókba, a járvány ideje alatt. Ezzel a lépéssel a terjedés lassulását próbálják elérni.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...