Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát kert – természetesen – 1. rész

Ha a kert védelmére különféle permetszereket, gyomirtókat alkalmazunk, az káros hatással lehet a kutyánk egészségére. A vegyszereket belélegezhetik kedvenceink, de szájon át és bőrön át is felszívódhatnak. Egy tanulmány például összefüggésbe hozta a kutyák rosszindulatú limfómás megbetegedését a kertekben használt rovarölő szerekkel. Míg egy másik kutatásból kiderült, hogy egyes rovarirtókban használt vegyi anyagok (pyrethroid) akár végzetes rohamokat válthat ki kedvenceinknél.

Emellett, a „hagyományos” és a „bio” permetszerekre is igaz, hogy nem csak a „káros” rovarokat vagy kártevőket ölik meg. A kertünkben élő kis ökoszisztéma minden tagjára veszélyes lehet a permetezés. Holott, ha nem avatkozunk bele ennek a rendszernek a működésébe, akkor a kártevő gondok önmaguktól, vagy minimális rásegítéssel is megoldódnak, a természet körforgásával.

Gondoljunk másképp a kertre!

Sajnos, a térkőbe ágyazott, és csak locsolással, rendszeres nyírással és kártevő irtással fenntartható pázsit nem igazán jó a környezetünk szempontjából. Egyrészt víz- és vegyszerigényes a karbantartása, másrészt kiszorítja az élőlényeket, ezzel pedig felborul a természetes egyensúly. A manapság egyre kedveltebb lóhere pázsit vagy a méhlegelők, azaz a vegyes, virágzó gyep, sokkal jobb alternatívák. Ezek fenntartása nem igényel annyi ráfordítást, és mivel vonzzák például a ragadozó rovarokat és a madarakat is, ezért a „kártevőirtás” nem a mi dolgunk lesz.

Ha célunk a természetes, kutyabarát kert, akkor lépésről lépésre közelítenünk kell azt a természetes környezethez. Minél fajgazdagabb a kertünk (a talajtól a lombkoronáig), annál kevesebb vegyszert kell használnunk. A fajgazdag, színes és illatos kert pedig a kutyánk számára is sokkal élvezetesebb, mint a csupasz pázsit. Egy különféle növényektől illatozó, rezgő-susogó környezetben a szaglászás is nagyobb élmény. Nem beszélve arról, hogy a cserjék, a magasabb növények és a fák árnyékot nyújtanak a tikkasztó hőségben.

Folytatása következik.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/pet-safe-pesticides; Képek: Photo by Brixiv : https://www.pexels.com/photo/brown-puppy-sitting-between-plants-8146434/; Photo by Brixiv : https://www.pexels.com/photo/brown-puppy-looking-at-a-plant-8146410/;

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...