Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát kert – természetesen – 2. rész

Ha a kert védelmére különféle permetszereket, gyomirtókat alkalmazunk, az káros hatással lehet a kutyánk egészségére, és a természetes ökoszisztémára is. Az előző rész folytatása.

A kutyabarát kert előnye tehát egyrészt a változatosság és a fajgazdagság, amit a kutyák is nagyra értékelnek. Emellett pedig az, hogy egy kis darabka természetet ápolhatunk. Ez talán nem tűnik hatalmas hozzájárulásnak a klímavédelemhez, pedig több szempontból is rendkívül hasznos:

  • a természetes körforgásra alapozó kertben kevesebb víz szükséges az öntözéshez
  • a vegyes kert otthont ad a beporzóknak
  • a fenntartható kertészkedés kevesebb vegyi anyag használattal jár
  • a vegyes kertben a talaj nedvességmegtartó képessége nő, a mikroklíma kedvezőbbé válik
Hogyan kezdjünk hozzá a kert átalakításához?

Először is, a legfontosabb, a szemléletünk átalakítása. El kell fogadnunk, hogy a kutyabarát és fajgazdag kertünk nem úgy lesz tökéletes, mint a golfpályák. A manikűrollóval nyírt pázsit és a steril sövények helyett szabálytalan és buja, rovar zümmögéssel és madárdallal teli hely lesz.

Ehhez olyan kertészeti megoldásokat alkalmazhatunk, amelyeket évszázadokon keresztül használtak szerte a világban, még a permetszerek és rovarirtók feltalálása és elterjedése előtt. Nézzünk utána ezeknek a környezetbarát kertészeti praktikáknak. Videók, könyvek és TV műsorok is elérhetők, például a népszerű brit kertész, Monty Don sorozatai vagy könyvei remek iránymutatók. A magyar kertészek közül pedig például McMenemy Márk YouTube csatornáján találhatunk sok hasznos információt.

Első lépésként, akár már a nyáron is elkezdhetjük a tervezést, sőt, apró átalakításokat is. Például:

  • Ültessünk olyan növényeket, melyek vonzzák a ragadozó rovarokat, melyek természetes módon pusztítják el a „kártevőket”. Ilyen növények a kapor, a koriander, a lóbab és a lóhere például.
  • A napraforgó vagy a nagy, virágzó növények mágnesként vonzzák a rovarokat (gyakorlatilag a terményeinket észre sem veszik mellettük).
  • A konyhakertben rotáljuk a növények helyét évről évre. Így a talaj meg tud újulni.
  • A növények ügyes párosításával távol tarthatjuk a leggyakoribb élősködőket. Ha például hagymát ültetünk a sárgarépa mellé, azzal megvédhetjük a répa termést. Sok ilyen jól bevált párosítás létezik, amiket érdemes kipróbálni.

A kutyabarát, és környezetbarát, vegyszermentes kertből nem fognak eltűnni a „kártevő” rovarok. Ugyanis ők is a természetes tápláléklánc részei, ezért a kiirtásukkal felborítanánk azt. A cél inkább, hogy a láncot helyreállítsuk, és ezzel beálljon egy olyan egyensúly, amely lehetővé teszi, hogy egyik „elem” se szaporodjon el. A kertünk egészséges, teljes ökoszisztémává válik. A természetes kertészkedésben nem a természet ellen, inkább vele együttműködve dolgozunk.

Érdemes számításba venni a tervezés során a kertünk adottságait (talaj típusa, víz megtartó képessége; napnak kitettség/árnyékosság, évi csapadékmennyiség, a meglévő fák és cserjék igényei, stb.), és olyan növényeket választani a konyhakertbe és dísznövények vonalán is, amelyek ezeket a körülményeket kedvelik. A jól megválasztott növények jól érzik magukat a kertben, egészségesek lesznek és szépen növekednek majd. Bár nagy projekt a kert teljes átalakítása, akár évekig is eltarthat, mire valóban önfenntartó, buja ökoszisztémánk lesz, megéri a fáradságot. Nem csak a kutyánk és mi élvezhetjük, de azok az élőlények is, akik otthonra lelnek benne.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/pet-lifestyle/pet-safe-pesticides; Képek: Photo by Brixiv : https://www.pexels.com/photo/brown-puppy-sitting-between-plants-8146434/; Photo by Brixiv : https://www.pexels.com/photo/brown-puppy-looking-at-a-plant-8146410/;

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...