Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindent a limfómáról

A kutyák esetében a limfóma (lymphoma) egyike az öt leggyakrabban diagnosztizált ráktípusnak (az Amerikai Egyesült Államokban 7-14% közé tehető az aránya). Maga a betegség az embereknél előforduló ráktípusok közül leginkább a non-Hodgkin limfómára hasonlít. Bár kutyák esetében is körülbelül 30 típusát írták le, amelyek viselkedése jelentős eltéréseket mutat.

A limfóma a limfociták – a vérben található, a fertőzések leküzdésében az immunrendszert támogató fehérvérsejtek – rákos megbetegedése. Következésképpen általában azokban a szervekben jelentkezik, amelyek az immunrendszer részét képezik. Tehát a nyirokrendszeren keresztül szinte bármely szervet megtámadhat. Leggyakrabban azonban először a nyaki és a térd mögötti nyirokcsomók duzzanataként jelentkezik – mielőtt más szervekre, így a lépre, a májra vagy a csontvelőre terjedne.

A limfómák egyes típusai gyorsan és agresszíven terjednek, ezért hasonló szellemben kell kezelni is őket. Mások lassabban terjednek, ezért gyakorlatilag krónikus betegségként tovább a kezelhető állapotban tarthatók.

Tünetek

A korai szakaszban a gazdi észreveheti a nyaki nyirokcsomók duzzanatát – az alsó állkapocs alatt lehet kitapintani. Egyes kutyák ekkor még nem mutatnak más tünetet, míg mások enyhe fáradtság, étvágytalanság, esetleg fogyás, gyengeség, GI-ingadozás, túlzott szomjúság tüneteit mutatják.

A bőrön jelentkező limfóma tünete gyakran a kipirosodott, hámló bőr, melyet könnyű összetéveszteni az allergiával, de idővel vöröses, nedvedző, nyílt sebekké alakulnak át. A gyomor – bélrendszerben keletkező daganatok hányással, véres széklettel járhatnak együtt, míg a mellkasiak légzési nehézséget okozhatnak. Ez utóbbi esetben a mellső lábak és az arc duzzanata is megfigyelhető néha.

Diagnózis

Gyanú esetén az állatorvos biopsziát végez az érintett szövetből, majd pozitív eredmény esetén röntgen- vizelet- és vérvizsgálatokkal állapítják meg az előrehaladottság mértékét. A gyomor ultrahangos vizsgálata és a csontvelő vizsgálata is indokolt lehet.

Kezelés

A limfómák nagy része a kezdeti stádiumban jól reagál a kemoterápiára. Az Amerikai Egyesült Államokban végeztek egy vizsgálatot, amelyben az esetek 95%-ában a daganatok visszafejlődését tapasztalták. A kutyák kemoterápiája hazánkban még gyerekcipőben jár, de a külföldi vizsgálati eredmények és kezelések arra engednek következtetni, hogy a humán protokollok sikerrel alkalmazhatók.

Biztató hír továbbá, hogy az Egyesült Államokban nemrég engedélyezték az első szájon át adható gyógyszer a kutya limfóma kezelésére.

Hogyan ismerheted fel a melanoma tüneteit? Olvasd el cikkünket!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...