Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Egor Myznik on Unsplash

Valós esély nyílt a dél-koreai kutyahús fesztiválok betiltására

Egy új törvényjavaslat előterjesztésével végre valós esély nyílt a dél-koreai kutyahús-ipar, ezzel együtt pedig a kutyahús fesztiválok beszüntetésére is.

Jeoung-ae Han, a dél-koreai Demokrata Párt közgyűlési képviselője törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek elfogadása esetén megszűnne a dél-koreai kutyahús-ipar. Han törvényjavaslata, amelyet 11 másik törvényhozó is támogat, betiltaná a kutyák emberi fogyasztásra történő tenyésztését és levágását. Betiltaná a kutyahús farmokat, a kutyavágóhidakat és a kutyahús értékesítését egész Dél-Koreában.

A tervezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek támogatják a kutyatenyésztőket a különböző vállalkozásokra való átállásban. A Humane Society International/Korea Models for Change közel egy évtizede működtet sikeresen hasonló programot.

Öt évig tartana a folyamat

2015 óta a HSI/Korea több mint 2700 kutyát mentett ki a kutyahús farmokról, és segített a gazdáknak átállni más megélhetési formákra. A szervezet a színfalak mögött is dolgozik a koreai törvényhozókkal, hogy ösztönözze a tilalom bevezetését. Ha a törvényt elfogadják, egy átmeneti időszakot követően az emberi fogyasztásra szánt kutyák tenyésztésének és levágásának tilalma öt év múlva lépne teljes mértékben hatályba.

Az iparág egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy farmonként lehessen fellépni ellene.Becslések szerint még mindig 1 millió kutyát tenyésztenek intenzíven több ezer farmon szerte az országban, és az állatok helyzete ezeken a farmokon több, mint aggályos. A kutyákat kis, kopár, drótketrecekben tartják, elegendő élelem, víz és menedék nélkül. Rövid életük során gyakran kapnak bőr- és szemfertőzéseket, különböző betegségeket. Az unalom és frusztráció okozta harcokból származó, kezeletlen sérülésekkel és sebekkel élnek, mielőtt megölik őket.

Egyre nagyobb a támogatottsága a tilalomnak

Bizonyos értelemben nem meglepő, hogy eljött ez a nap. A dél-koreai emberek ugyanis egyre jobban támogatják a kegyetlen iparág betiltását. A Nielsen Korea közvélemény-kutatásai szerint a lakosság 87,5%-a nem eszik kutyahúst, vagy a jövőben nem fog, és 56% támogatja a tilalmat. Bár korábban is születtek már javaslatok a kutyahús termelés megszüntetésére, ilyen politikai és közvéleményi támogatás és lendület még soha nem volt a kérdésben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HumaneWorld

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...