Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan készítsük fel a kutyánkat, ha baba érkezik a családba? – 2. rész

Egy újszülött baba fenekestül felforgatja az ember életét. És persze az ember kutyájáét is. – Második rész.

Az első hetek

Az első hetek a kisbaba és a család többi tagja számára is rendkívül megterhelőek. Ebben a helyzetben nem biztos, hogy ugyanannyi idő marad a kutyára, mint amit korábban megszokott. Egy segítőkész rokon vagy egy kutyaszitter ilyenkor életmentő lehet. Nincs ebben semmi rossz, nem lesz attól valaki rossz anya, vagy rossz gazdi, ha segítséget kér. Egy falu kell, hogy felneveljen egy gyermeket – ahogy a közmondás tartja. És ez arra is vonatkozik, hogy az első időszakban az édesanyának támogatásra, segítségre van szüksége.

Ahhoz, hogy kutyánk problémamentesen vegye azt, hogy átmenetileg más is sétáltatja, kozmetikázza, kocsiba rakja vagy állatorvoshoz viszi… fontos, hogy együttműködően és jólnevelten viselkedjen. A változások hatására zaklatottá válhat, ami nem segít az engedelmességen. Ezért érdemes egy kicsit rágyúrni, hogy biztosan ügyesen viselkedjen és öröm legyen vele az együtt töltött idő. Ez esetben biztosan szívesebben segítenek a barátok, családtagok is.

Az engedelmesség és a jólneveltség kérdése egyébként is kulcsfontosságú, ha gyermekek és kutyák együttéléséről van szó. Ha kutyánk például felugrál, az nagy pocakkal és pici babával is veszélyes. A pórázon húzást lehet, hogy egyedül még bírja az ember, de babakocsival már nem biztos. Az ilyen, és hasonló helyzeteket meg lehet oldani. Egy szakképzett tréner sokat segíthet.

Végül, de nem utolsó sorban, egy nehéz téma. Talán tabu is. A közösségi média tele van cukibbnál cukibb kutya – baba videókkal, és persze azt várnánk, hogy életünk két szíve csücske azonnal édesen egymásra hangolódik. De ez nem mindig van így. Van olyan, hogy a kutya nem fogadja jól az új jövevényt. És ilyenkor a szívünk darabokra hullik, hiszen mi mindkettejüknek legjobbat szeretnénk. Ilyen helyzetben, sajnos, nincs tuti recept és gyors megoldás – de fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül és nincs veled semmi baj! Sokat segíthet, ha kapcsolódsz más kutyás anyukákhoz, és őszintén beszéltek, támogatjátok egymást. A közösségi média felületeken és csoportokban (a cukorba forgatott kontent mellett) is számíthatsz mások segítségére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/preparing-dog-for-baby; Képek: Photo by Sarah Chai: https://www.pexels.com/photo/mother-with-infant-baby-sleeping-near-dog-7282450/; Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/a-pregnant-woman-with-their-pet-dog-inside-the-nursery-room-7055928/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...