Saját KB bal
Saját KB jobb

Bab, lencse és zöldségek – ettől erős a Terminátor

Bár izmait már ritkán láthatjuk a mozivásznon, a 75 éves Arnold Schwarzenegger ma is komolyan veszi a sportot és a testedzést. Az egészség és a fitnesz mellett pedig elkötelezett a környezetvédelem mellett is. Az egykori Terminátor manapság úgy menti meg a Földet, hogy állati eredetű élelmiszer helyett egyre több növényit fogyaszt. Egy interjúban azt is elárulta, mit fogyaszt, hogy izmos és erős maradjon.

arnold terminátor
Arnold Schwarzenegger még mindig jó formában van – Forrás: Gage Skidmore, Wikipédia

A nyugdíjas szenátor nem állt át teljesen vegán életmódra, de fokozatosan igyekszik csökkenteni a húsfogyasztását. Az ipari hústermelés ökológiai lábnyoma ugyanis, sajnos, elképesztően nagy. A vízfogyasztás, az erdőterületek kivágása és az ipari hústermelés melléktermékei egyenként is jelentős hatással vannak az ökológiai egyensúlyra. A növényi étrenddel összehasonlítva a húsfogyasztás ökológiai lábnyoma többszörös. Ezért nagyon fontos, hogy igyekezzünk visszaszorítani a mértéktelen húsevést, hiszen nem csak az egészségünk, hanem a Föld is meghálálja.

Arnold Schwarzenegger remek példával szolgál a középutas gyakorlattal. Az egykori Terminátor rajongói láthatják, hogy az erős, férfias megjelenéshez nem feltétlenül szükséges a magas hústartalmú étrend. Schwarzenegger, saját bevallása szerint, szívesen fogyaszt lencséből, babból készült burgert és egyéb vegetáriánus finomságokat. Reggelire müzlit eszik, míg az ebédre fogyasztott hagyományos csirkés salátájában egyre gyakrabban cseréli a csirkét tojásra, vagy növényi fehérjére. E mellett a fehérje turmixa is növényi: a LeBron James-zel közösen alapított vegán márkájuk terméke.

Schwarzenegger már egy 2019-es dokumentumfilmben, a Game Changers-ben is kiemelte, hogy szerinte pusztán marketing fogás, hogy a húsfogyasztás elengedhetetlen az erős, férfias külső megszerzéséhez.

„Én is éltem így. A férfiak steaket esznek, a burger az igazán férfias választás […] Remek reklám a húsiparnak, hogy eladják, hogy a valódi férfi húst eszik. De meg kell értenünk: ez csak marketing. Nincs valóság alapja.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vegnews.com/2023/6/arnold-schwarzenegger-eats-a-day; Kép: Készítette: Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80653226; Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/person-holding-burger-with-cheese-4275727/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...