Saját KB bal
Saját KB jobb

Az érzelmi túletetés veszélyei

Bár a legtöbben szeretjük a kutyáinkat és mindent megadnánk nekik, sajnos a mi fogalmaink a „jó dolgokról” és az, hogy valójában mi a jó a kutyának nem mindig egyezik. Az etetés, az étel adása, a finom falatok megosztása sokak számára szeretetnyelv. Ha szeretünk valakit, veszünk neki egy csokit vagy főzünk neki valami finomat. Ezzel alapvetően nincs is semmi gond, amíg nem visszük túlzásba (túletetés), vagy nem kompenzálunk vele valamit.

Túletetés

Sajnos nagyon sok kutya szenved túlsúlytól, aminek az évek során komoly egészségügyi hatásai lehetnek. Cukorbetegség, ízületi és porc problémák, mozgásszervi gondok, nehéz légzés, fájdalom. Ezek nagy része elkerülhető, ha megfelelő táplálékot és megfelelő mennyiségben adunk a kutyánknak.

Hogyan etessünk helyesen:
  • az eledelt mindig mérjük ki
  • rendszeresen mérjük a kutyánk testtömegét
  • ismerjük fel az elhízás jeleit
  • bánjunk csínján a nasikkal (max. 10%-a legyen a napi kalóriának!)
  • törekedjünk a jó minőségű, természetes alapanyagokkal történő táplálásra
  • ha elhízott vagy hízni kezd, forduljunk állatorvoshoz!

Van olyan, hogy ez a kérdés azonban nem ennyire egyszerű, mivel az etetés nem csak a megfelelő tápanyagbevitelről szól. Az etetés, az étel a szeretet kifejezése is lehet, érzelmi összetevője is van. Bemegyünk az állateledel boltba, és veszünk egy kis nasit is, hiszen annyira fog neki örülni. Esszük a pizzánkat, és megosztjuk vele, hiszen ma sem voltunk sétálni, nincs szívünk még ezt is elvenni tőle.

A túletetés önmagában sem jó, de  ha jutalomfalatokkal, pizzaszélekkel, nasikkal kompenzáljuk az együtt töltött minőségi idő hiányát, azzal magunkat is becsapjuk és a kutyánknak is rosszat teszünk. A plusz falatok nem pótolják az együtt töltött időt. Ha lelkiismeret-furdalásunk van azért, mert háttérbe szorítottuk a kutyánk szükségleteit, a „kaja” csak elfedi a problémát, de se mi, sem a kutyánk nem fogja jobban érezni magát.

Mit tehetünk?

Nézzünk magunkba. Vajon reális a bűntudatunk? Tényleg nem töltünk elég időt a kutyánkkal, nem adjuk meg neki a kellő odafigyelést? Vagy inkább arról van szó, hogy olyan magas elvárásokat támasztottunk magunkkal szemben, amiket nem is lehet megugrani? Beszéljünk egy jó baráttal, családtaggal, aki reálisan látja a helyzetet, és segíthet megítélni, hogy lelkiismeret-furdalásunk megalapozott, vagy túlzó.

Ennek függvényében tudunk változtatni azon, hogy engedékenyebben, nagyobb szeretettel forduljunk magunk felé – vagy esetleg kapjuk fel a pórázt és induljunk neki. Ne feledjük, 3-5 perc simogatás, közös játék is nagyon sokat ad nekünk és a kutyánknak is. Ne becsüljük le az apró közös dolgok erejét.

A túletetés ugyan nem jó, de jelzi számunkra, hogy önmagunkkal vagy kutyánkkal való viszonyunkban valamit rendezni kell. Ezért szánjuk rá az időt, és ássunk a mélyére, hiszen ez a saját lelki egyensúlyunkat és kutyánk egészségét is szolgálja.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Mike González: https://www.pexels.com/photo/dog-on-yellow-background-16622820/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...