Saját KB bal
Saját KB jobb

Így vigyáznak az ürgékre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren felújítási munkák folynak, melynek során több tucat ürge lakhelye és élettere került veszélybe, így a szakemberek az áttelepítés mellett döntöttek.

Több mint 40 ürge befogásáról és áttelepítéséről gondoskodtak a szakemberek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén folyó felújítási munkálatok miatt. A hírt a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közölte az MTI-vel kedden.

Idén az intézet munkatársai egy nagy területet lefedő ürgefelmérést végeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén. A felmérés célja az volt, hogy pontosabb képet kapjanak a repülőtér területén eloszló ürgepopulációról. Megállapították, hogy a budapesti repülőtéren jelentős számú ürge található, és az egyedszámuk több ezerre tehető. A felmérés rámutatott arra is, hogy az épülő gurulóutak és előterek területén ürgék élnek, akiket a biztonságuk érdekében át kellett helyezniük a repülőtér távolabbi, biztonságos területére a munkák megkezdése előtt. Összesen 42 ürgét fogtak be és telepítettek át az érintett területről a szakemberek. Az állatokat a befogásukat követő reggel engedték szabadon egy előkészített területen, majd tíznapos megfigyelés és őrzés következett.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is részt vettek a beavatkozásban, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Program keretében hajtottak végre. Ebben a programban – 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt – az országos ürgepopuláció terjedését és bizonyos veszélyeztető tényezőinek adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével. Az adatgyűjtés már közel másfél évtizede folyik. A most végzett felmérés célja többek között az volt, hogy pótolják a helyszínnel kapcsolatos, eddig hiányzó információkat.

    „Az ürgék számára az egyik legideálisabb közeg a repülőtér területe, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően a budapesti légikikötő nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. Tőlünk nyugatra és északra már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek, a hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat” – ismertette a közleményben Bögre Krisztián, a Budapest Airport Zrt. senior környezetvédelmi specialistája.

Ahogy a közleményben is hangsúlyozták, a Budapest Airport számára rendkívül fontos a repülőtér területén található állatok védelme. A repülőtéren a biodiverzitás megőrzése fókuszál a vadon élő állatokkal való ütközések megelőzésére és csökkentésére. A repülőtér üzemeltetője a madarak és vadon élő állatok védelmét a Madár- és Vadvédekezési Kézikönyv alapján szabályozza, amelyet évente felülvizsgálnak és frissítenek, hogy mindig a legaktuálisabb előírásokat kövessék.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI hermanottointezet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...