Saját KB bal
Saját KB jobb

Vajon működik a szorongáscsökkentő kutyaágy?

Mindent megtennénk a kutyáinkért, és ezt a kutyafelszerelések gyártói is jól tudják. Ezért számos olyan termékkel találkozhatunk az üzletekben és az interneten, amelyek valamilyen gyakori vagy összetett problémára ígérnek gyors és egyszerű megoldást. A szorongás csökkentő kutyaágy például ilyen. Lássuk, valóban működhet?

Először is, fontos tisztáznunk, hogy mi is pontosan a szorongás. Definíció szerint a szorongás valamilyen látható ok nélkül érzett félelem. Nem kellemes állapot, és ha nem segítünk kutyánknak kimászni belőle, akkor nagyon káros hatásai lehetnek az egészségére és a mentális jóllétére is. A szorongás tehetetlenséghez és stresszhez vezet, ami megbetegítheti a kutyát.

Szeparációs szorongás: avagy minden gazdi rémálma

Ha kutyánk szorong, folyamatos feszültségben él. Ebben az esetben a legjobb, amit tehetünk, hogy oldjuk a szorongását, vagy megtanítjuk neki, hogy nincs mitől tartania. Ennek a legjobb módja a rendszeres napirend, a következetesség és a viselkedésterápia. A közös játék, a séta vagy egy nagy kirándulás szintén segít a szorongás kezelésében.

Láthatjuk, hogy a szorongás összetett folyamat. Nincs egyetlen „tuti”, ami önmagában csökkenteni tudja. Nem várhatjuk tehát egy kutyafekhelytől, hogy megoldja a helyzetet. Ugyanakkor, azt sem állítjuk, hogy nem segíthet, hogy enyhítsük a tüneteket. A szorongáscsökkentő fekhelyek általában köralakúak, kuckósak és puha műszőrme huzatuk van. Arra hivatottak, hogy kutyánk biztonságosan be tudja fúrni magát a fekhelybe. Ez segíthet neki, hogy biztonságban érezze magát, nyugodtan pihenhessen vagy kivonulhasson egy helyzetből, ha úgy érzi, sok neki.

Ehhez az kell, hogy a kutyánk tudja, hogy a fekhely biztonságos. Azaz, tartsuk tiszteletben, ha elvonul – ne menjünk utána, nem engedjük oda a gyerekeket, ne piszkáljuk őt, amikor a fekhelybe bújik. Ilyen módon a fekhely egyfajta biztonságos hellyé változik, ahol nyugalom és kiszámíthatóság van. Egy ilyen hely megteremtése pedig fontos lehet a szorongás oldásának folyamatában.

Tudományos bizonyítékok egyelőre nem szólnak a mellett, hogy a fekhelyek önmagukban is képesek oldani a szorongást. Azonban egy körültekintő terv részeként segíthetnek, hogy megteremtsük kutyánknak a nyugalom szigetét. Önmagában azonban ne várjuk, hogy megoldást hoz a problémára – ebben érdemes szakember segítségét kérni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.whole-dog-journal.com/lifestyle/dog-gear/do-anti-anxiety-dog-beds-work/; Kép: Photo by Iresha Ratnayake: https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-yorkshire-terrier-puppy-on-white-textile-4084987/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...