Saját KB bal
Saját KB jobb

Tippek az egészségesen csillogó bundáért

Csillogó és selymes bunda – az egészség jele, és a gazdik álma. Szinte mágnesesen vonzza a tekintetet egy fénylő, dús bundájú eb. Az alábbiakban adunk pár tippet, amelyek segítségével mi is megőrizhetjük kedvencünk szőrzetének egészségét.

Egészséges kutyák esetében a szőrzetnek magától is csillogni kell, vagy legalábbis kellene, ha megfelelő ápolásban lenne része. Bizonyos fajták esetében a fésülés, a szőrzet rendszeres ápolása ehhez elengedhetetlen. Minél hosszabb vagy hullámosabb a szőrzet, annál gyakrabban nyúljunk a fésűhöz, de heti egy alkalom a legtöbb kutyának elegendő.

A rendszeres ápoláshoz fontos a megfelelő eszköztár is. Nem véletlenül van annyiféle fésű és kefe a piacon! A nem megfelelő eszköz ugyanis sértheti, sprőddé teheti a bundát – vagy egyszerűen nem éri el a kívánt eredményt. Teljesen természetes, ha a kínálat láttán elbizonytalanodunk, de nem vagyunk egyedül. Az internet tárháza a kutyaápolási tanácsoknak, de megkérdezhetjük a kutyakozmetikust is. Ő biztosan tudja, hogy kutyánk bundájának ápolásához milyen eszközök a megfelelők.

Ha már kutyakozmetikus: minden kutyának fontos a rendszeres ápolás. Vannak fajták amelyeket gyakrabban kell kozmetikushoz vinni, míg másokat ritkábban. De fontos a rendszeresség és a megfelelő ápolás.

A rendszeresség a fürdetésben is ajánlott. Persze, ha valami eszméletlenül vonzó pocsolya vagy bűzlő akármi akadt az utunkba, akkor azonnali fürdetés kell. Egyébként a havi egy alkalomnál nem ajánlott gyakrabban, de sokkal ritkábban sem.

Ha kutyánk szőre fénytelen, sprőd és hullik, akkor mindannyian tudjuk, hogy valami nincs rendben. A szőrzet az egyik elsőszámú tünetjelző. Ha megváltozik, veszít a fényéből vagy hullani kezd, az utalhat akár belső gyulladásra vagy betegségre is. Ezért, ha kutyánk bundája minden igyekezetünk ellenére nincs a legjobb formában, vagy hirtelen veszít a fényéből, akkor keressük fel az állatorvost egy alapos kivizsgálásra. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.whole-dog-journal.com/health/10-steps-to-healthy-skin-and-a-silky-coat-for-your-dog/; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/brown-short-coated-dog-on-macro-photograph-60913/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...