Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem felejtik a hős kutyákat – Katonai kutyatemető a Keszthelyi-hegységben

Árnyas fák alatt, a Keszthelyi-hegység egy eldugott részén, kerítéssel körülvett sírhelyre bukkanhat az arra járó turista. Közelebb érve látható, hogy a tizenkét fejfán nevek és évszámok találhatók. Cézár, Fickó, Vulkán… Egy kutyatemető. A rangfokozatokból pedig kiderül, nem is akármilyen: szolgálat közben elhunyt katonai kutyák nyugszanak itt.

De miért pont itt? Hogy kerültek ezek a kutyák a Keszthelyi-hegység éppen ezen szegletébe? Korábban egy szigorúan őrzött katonai objektum volt a közelben, melyet szolgálati kutyákkal védtek az illetéktelen behatolóktól, kósza civilektől. A kutyák és felvezetőik fontos feladata volt a kerítések védelme. Ennek érdekében az itt szolgáló ebeket úgy képezték ki, hogy vadra ne, csak emberre jelezzenek.

A kutyatemető „alapítása” Tóth Sándor nevéhez fűződik, aki annak idején a katonai objektum parancsnokaként szolgált. Ő temette el itt elsőként kutyáját, Vulkán őrnagyot, „kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak”. A Tóth Sándor által őrnagyi rangra emelt Vulkán 1973 és 1976 között teljesített szolgálatot a görbe-tetői átjátszóállomáson. A hős kutyáról úgy tudják, hogy egy hideg napon egy eltévedt katonát a saját testével melegített, így mentette meg a megfagyástól.

A katonai kutyatemető 2010-ben újulhatott meg, amikor is Vállus, Vonyarcvashegy és Balatongyörök települések civil összefogás keretében rendbehozták az évtizedes kutyasírokat. Az avatáson jelen volt Tóth Sándor is, akinek Vulkán iránti szeretete és tisztelete elindította a hős kutyáknak emléket állító emlékhely kialakítását.

Kutyahősök: Kántor, a magyar rendőrség legendás négylábú nyomozója

Maga a kutyatemető a Szent Miklós-völgyi turistaösvényen fekszik. A közelében pihenőhelyet is kialakítottak. A megközelítésről és a túraútvonalról bővebben a Természetjáró alkalmazásban és az alábbi oldalon informálódhatunk: Katonai Kutyatemető, Vállus.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.turistamagazin.hu/hir/tudtad-hogy-miert-talalhato-a-keszthelyi-hegyseg-melyen-egy-kutyatemeto; https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/temeto/katonai-kutyatemeto-vallus/36101102/; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...