Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Kutyák a magyar büntetésvégrehajtás szolgálatában

Az Állatorvostudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központja szakmai napot szervezett október 19-én, ahol többek között a szolgálati, bűnmegelőzési és a büntetésvégrehajtás területen dolgozó négylábúakról esett szó.

A rendkívül érdekes és hasznos előadások között Dr. Pálinkás András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredese és főeladója a büntetésvégrehajtás területén dolgozó kutyákról tartott előadást, melyből nemcsak a kutyák jelenét, de múltját is megismerhettük.

A szolgálati kutyák képzése és használata egészen 1985-re nyúlik vissza. Akkor kezdtek el először a büntetésvégrehajtás területén nyomkövető, majd járőrkutyákat alkalmazni. Elsődleges feladatuk az volt, hogy a szökött fogvatartottakat felderítsék, közreműködjenek az elfogásukban.  A járőrkutyák feladata azonban nem csak a szökött foglyok „elfogása” . Ezek a kutyák a járőrök és bizony a fogvatartottak biztonságára is ügyelnek.  A büntetésvégrehajtás intézményeinek ugyanis kötelességük a fogvatartottak testi épségére is vigyázni.

Változtak a kiképzési módszerek

Ahogy a kutyaidomítás fogalma átalakult kutyatréningé, ahogy a régi vaskalapos, kényszerítő módszerek helyét átvette a pozitív megerősítést, úgy változott a szolgálati kutyák képzési metódusa is. Régen különböző mechanikai módszerekkel történt a képzés. Akkoriban a tudomány még nem nagyon képviselte magát a kiképzésben, jelen volt a szöges nyakörv és a komoly fizikai fegyelmezés. Alapvető elgondolás volt, hogy a nagyobb, erősebb kutyákat meg kell „törni”, ehhez pedig a szöges nyakörv használatát akkoriban hasznosnak találták. Ez a módszer azonban zsákutcának bizonyult.

A 2000-es évek elejétől már a  járőrkutyákat és a nyomkövető kutyákat is máshogy képezték. Előtérbe és elfogadásra került a tudomány és az új kiképzési módszerek. Ma már csak ösztönző módszereket alkalmaznak a kiképzők.

Mi a feladatuk a büntetésvégrehajtásban dolgozó kutyáknak?

A büntetésvégrehajtási intézményekben dolgozó kutyákat számos területen tudják alkalmazni. A fogvatartottakkal szemben elsősorban visszatartó erőt képviselnek. Érdekesség, hogy a fogvatartottak udvari sétáján kizárólag akkor történtek atrocitások a múltban, amikor nem volt járőrkutya a helyszínen. Olyan kutyáról is tudunk, aki egy konkrét zendülést akadályozott meg. De nemcsak az épületen belül felügyelnek. Azokra a rabokra is vigyáznak, akik például jelenleg a határon dolgoznak.

Kábítószer kereső és eszközkereső kutyák is dolgoznak a területen. Sajnos egyre inkább beszivárog az intézményekbe a kábítószer ilyen-olyan formája. Fontos feladat, hogy megakadályozzák, hogy egy fogvatartott drogos befolyás alá kerüljön. Ez sajnos agresszivitáshoz és komoly problémákhoz vezethet. Több kábítószer kereső kutya is dolgozik a biztonsági szemléken, átnézik a csomagokat és a járműveket

Egyre nagyobb problémát okoznak a bejuttatott SIM kártyák, mini telefonok, pendrive-ok. Van olyan elektronikus eszközkereső kutya, aki ezeket az elektronikus tárgyakat is képes kiszimatolni, ez pedig óriási segítség a büntetésvégrehajtás dolgozói számára. Egyelőre csak egy ilyen kutya dolgozik a területen, ő járja az országot.

Védőfelszerelés

A 2018 óta létező műveleti osztályok 2020 óta alkalmaznak szolgálati kutyákat. Rendkívüli esemény során (pld. zendülés) azonnal be kell avatkozni és be kell vetni a kutyákat is. Ilyen esetekben a kutyák  már szúrás-, ütés- és vágásálló hámokat viselnek, valamint elkezdődött a tesztelése védő sisaknak és szemüvegnek is.  A védőfelszerelések között a kutyacipő is helyett kapott, mely bizony szükséges lehet  például szilánkos, üvegtörmelékes terepeken.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás:  Az Állatorvostudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központja által szervezett „A kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásai, állatvédelem a bűnmegelőzés szolgálatában”  című szakmai napon 2022.október 19-én elhangzott Dr. Pálinkás András (ezredes, főelőadó, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) Kutyák a büntetésvégrehajtás szolgálatában című előadása.  

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...