Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A kutyaharapások gyakorisága, okai és szakszerű ellátása

Az Állatorvostudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központja szakmai napot szervezett október 19-én, ahol többek között a kutyaharapások gyakoriságáról, okairól és szakszerű ellátásáról is szó esett.

Dr. Papp Magor PhD, mb. igazgató, „ember orvos” előadása során számos érdekes statisztikai adat mellett a kutyaharapás szakszerű ellátásáról is beszélt, amit minden kutyatartónak fontos tudnia. A kutyaharapások kérdésköre azonban túlmutat a gazdikon, de a felelős kutyatartás körébe mindenképpen beletartozik.

A harapásos esetek megelőzésében mindenkinek van felelőssége. A kutyatartóknak saját kutyájukat kell úgy sétáltatni és tartani, hogy ne okozhasson veszélyt másra. Minden ember számára fontos lenne azonban, hogy tisztában legyen a kutyák testbeszédének jelentésével. Számos harapásos eset megelőzhető lenne, ha az emberek felismernék a támadás első, lehetséges jeleit.

Statisztika

Az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) adatbázisa alapján 2018-ban a harmadik leggyakoribb sérülési ok a háziorvosok bejegyzése szerint a kutyaharapás volt (155,6/százezer eset). Fontos tudni azonban, hogy kutyaharapással sokszor mennek ügyeletre, sürgősségire, az ott feljegyzett eseteket ez az adatbázis nem tartalmazza. Ez a szám tehát vélhetően sokkal magasabb nem is beszélve a be nem jelentett, orvosi ellátásban nem részesült esetekről.Területi megoszlás szerint a kutyaharapások magasabb arányban fordulnak elő a hátrányosabb helyzetű megyékben (Borsod, Somogy, Nógrád). A legalacsonyabb előfordulást Budapesten tapasztalták. Korcsoportot tekintve a 6-9 éves korosztályban a leggyakoribb a kutyaharapások előfordulása. A fiatalabbakat általában saját kutya harapja meg, az idősebbeket pedig más, idegen kutya.

Teendők kutyaharapás esetén

Miután megtörtént a baj, próbáljuk meg begyűjteni a kutyáról a lehető legtöbb információt. Oltási könyv, cím, gazdi elérhetősége. Ezután pedig forduljunk orvoshoz. Ha nem történik érdemi hámsérülés, akkor kivételt lehet tenni, de egyéb esetben főszabály az orvosi ellátás. A kutyaharapás okozta seb ugyanis megfelelő kezelés nélkül  összezáródás után könnyedén okozhat multibakteriális fertőzést.  Fontos, hogy lássa egy orvos, aki meg tudja ítélni, szükséges-e például antibiotikumos kezelést alkalmazni.

Egy kutya által okozott sebet a legtöbb esetben eleve fertőzöttként kezelnek az orvosok. Nem zárják le, ha mégis muszáj összevarni, akkor is nyitva tartják drain csővel. Néhány kiemelten veszélyes fertőzés rizikója esetén pedig oltásra is szükség van. Ha például valakinek 10 évnél régebbi a Tetanus elleni oltása, vagy bizonytalan az oltási előzménye, nagy valószínűség szerint kapni fog egyet. Veszettség  fertőzés veszélye esetén az állatorvosnak kell felmérnie a kockázatot. Ha az állat igazoltan veszett, ha nem megfigyelhető vagy ha megfigyelhető de gyanúsan viselkedik és felmerül a fertőzés veszélye, veszettség elleni oltást is adhat a sérült személynek.

Abban az esetben,  ha az állat egészséges és 14 napig megfigyelhető, ha tartási és tenyésztési körülmények kizárják az állat veszettségét (pl. lakásban tartott), nem indokolt a veszettség elleni oltás beadása a sérültnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Az Állatorvostudományi Egyetem Jogi, Elemző- és Módszertani Központja által szervezett „A kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásai, állatvédelem a bűnmegelőzés szolgálatában”  című szakmai napon 2022.október 19-én elhangzott Dr. Papp Magor PhD, (mb. igazgató Semmelweis Egyetem, Egészségfejlesztési Központ) Harapott sebek gyakorisága, ellátása című előadása.  

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...