Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A klasszikus zene nyugtatóan hat a kutyákra

Egy új kutatás kiderítette, hogy a klasszikus zene sokkal jobban nyugtatja a kutyákat, mint a bekapcsolva hagyott tévé vagy rádió.

Sok gazdi bekapcsolva hagyja a tévét vagy a rádiót kutyájának, amikor egyedül hagyja otthon. Sőt már olyan lejátszási listákat is létre lehet hozni, mely passzol a kutya habitusához és személyiségéhez. Ezzel állítólag csökkenthető a stressz és a nyugtalanság azoknál a kutyáknál, akik nem bírják az egyedüllétet.

Tényleg nyugtatja őket a háttérzaj?

Ennek próbált a végére járni az észak-írországi Queen’s University új tanulmánya. A kutatást Dr. Deborah Wells, az egyetem pszichológiai karának munkatársa végezte. A felmérésben részt vevő kutyákat rövid időre elválasztották gazdájuktól, miközben klasszikus zenét és hangoskönyveket, televízió zaját játszották le nekik. Azt vizsgálták, hogy melyik hat leginkább nyugtatóan a kutyákra.

A klasszikus zene nyert

Az eredmények azt mutatták, hogy a klasszikus zenét hallgató kutyák gyorsabban lefeküdtek és megnyugodtak, mint a hangos könyvet hallgatók. Utóbbinál tulajdonképpen semmilyen változást nem észleltek, a klasszikus zene hatása azonban mérhető volt. A kutató így nyilatkozott az eredményről:

„Sok kutyatulajdonos bekapcsolva hagyja a rádiót vagy a tévét, amíg egyedül hagyja otthon a kutyáját. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy ez a hangzás kevéssé hasznos olyan helyzetekben, amikor az állatok stressznek vannak kitéve.”

Elő a klasszikus zenével

Abban az esetben tehát ha kutyádat egyedül kell otthon hagynod, próbálj ki egy klasszikus zene playlistet. Ez azonban súlyos szeparációs szorongás esetén nem fog segíteni. Próbáld meg fokozatosan hozzászoktatni kutyádat az egyedülléthez, ha pedig nem megy, kérd tréner tanácsát. Ha a munkád miatt folyamatosan 8-10 órát van otthon egyedül a kutyusod, érdemes napközbeni sétáltatóról gondoskodni. Nemcsak a fizikai szükségletei miatt, hanem a mentális egészsége érdekében is. Ne feledd, a kutyák társas lények!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...