Saját KB bal
Saját KB jobb

Nem csak bosszantóak, veszélyesek is lehetnek: a legyek

Kutyásként azt gondolnánk, hogy a rovarok közül a legyek aránylag veszélytelenek. Inkább bosszantó és fertőzéseket terjesztő mivoltuk miatt tartjuk őket távol, mint kutyánk egészségének védelmében. Ez részben igaz is, hiszen a szívférgességet terjesztő szúnyogokhoz, vagy a halálos fertőzéseket terjesztő kullancsokhoz képest a legyek valóban ártalmatlanok, ugyanakkor, fontos tudnunk, hogy bizonyos helyzetekben felettébb kellemetlen problémákat okozhatnak.

A legyek által okozott bajok közül az úgynevezett csípőlegyek csípése a leggyakoribb. Ez a kutyák és macskák körében kevésbé gyakori, mint a haszonállatok között, de előfordulhat, különösen, ha haszonállatok között tartózkodunk. A csípőlegyek, elsősorban a szuronyos istállólégy és bizonyos bögöly fajok, csípése rendkívül fájdalmas. Ezen kívül a csípés nehezen gyógyul, kisebesedhet, ami pedig melegágya lehet a legyek által okozott egyik legkellemetlenebb fertőzésnek, a légynyüvességnek.

A légynyüvesség gyakorlatilag nem más, mint a legyek lárváinak megtelepedése a sérült bőrfelületen. Elsősorban idős vagy legyengült kutyákat érint, de egy apró, ellátatlan sérülésből is könnyen kialakulhat. A legyek a kezeletlen, nyílt sebbe rakják petéiket, amelyekből pár napon belül kikelnek a lárvák. Ezek pedig a húsból lakmározva fejlődnek, miközben nem hagyják gyógyulni a sérülést.

A nyár végén, amikor a legyek a legnagyobb számban vannak jelen, érdemes lehet kutyáinkat megfelelő védelemmel óvni az esetleges csípésekkel, és az ezekből következő fájdalmas és veszélyes következményekkel szemben. Szerencsére ma már több, a szúnyogok és kullancsok elleni védelemre használt készítmény nyújthat védelmet a legyek, így például a fájdalmas csípésű szuronyos istállólégy ellen is. Ilyen a kombinált védelmet kínáló Advantix® spot-on kutyáknak A.U.V., mely a kullancsok, bolhák és szúnyogok mellett, repellens hatása révén, távol tarthatja kedvencünktől a lepkeszúnyogokat és a szuronyos istállólegyeket is.


Támogatott tartalom (X).
Macskákat a készítménnyel kezelni tilos!
PM-HU-22-0211
Az Advantix, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.A részletes javallatért illeltve pontos alkalmazásért olvassa el a használati utasítást, vagy kérdezze az Elanco Hungary Kft. képviselőjét: Tel: +36 80 201 399, e-mail: [email protected]
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/smiling-female-with-dog-near-fence-and-plants-7210436/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...