Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Harrison Kugler on Unsplash

Így vedd észre a kezdődő demencia jeleit kutyádon

Idősödő kutyáknál bizony gyakori a demencia, az első jeleket pedig érdemes időben felismerni.

A demencia, más néven kognitív diszfunkciós szindróma (CDS), vagy kognitív zavar szindróma (CDS) nagyon gyakori az idősebb kutyáknál. Becslések szerint a 11-12 éves kutyák 28 százalékát, a 15-16 éves kutyák 68 százalékát érinti a betegség.

Ne csak a fizikai tünetekre figyeljünk

Korosodó kutyák esetében a gazdik leginkább a mozgásszervi és egyéb fizikai megbetegedésekre, tünetekre figyelnek. Könnyen észrevehető, ha egy kutyának ízületi fájdalmai vannak, vagy esetleg egyéb mozgásszervi panaszok alakulnak ki nála. Azonban sokszor kevés figyelem jut a neurológiai tünetekre, pedig az idős kutyáknál a demencia jelei viszonylag könnyen észrevehetők. A betegség nem gyógyítható, azonban vannak olyan kezelések, mely lassítják a folyamatot és segítik a kutya jóllétét.

A CDS kezdődő jelei

Egyes tünetek más betegségekre is utalhatnak, ezért ha az alábbiak közül bármelyiket észleljük idősödő kutyánknál, forduljunk orvoshoz és kérjünk egy alapos kivizsgálást.

Zavar a tájékozódásban. A megszokott helyeken nem mozog otthonosan a kutya, akár a lakásban is „eltéved” a bútorok között, vagy a falakat, padlót bámulja látszólag céltalanul.

Rendellenes és szokatlan interakciók. Hirtelen agresszív lesz a kutya, vagy sokkal ingerlékenyebb, esetleg családtagokkal, társállatokkal is furcsán viselkedik.

Alvás-ébrenlét ciklus változása. Nehezen alszik éjszaka, járkál, nyugtalan és nem találja a helyét. Nappal viszont megnövekszik az alvással töltött órák száma.

Problémák a szobatisztasággal. A tökéletesen szobatiszta kutya elkezd bepisilni vagy bekakilni a lakásban, akár rögtön séta után. Nem jelzi a gazdinak, ha ki akar menni elvégezni a dolgát.

Változás a megszokott tevékenységekben. Csökkenő aktivitás, vagy megnövekedett ismétlődő tevékenységek, mint például a körbe-körbe járás.

Memóriavesztés. Tanulási nehézségek, nehezen érti meg a feladatot, nem tudja végrehajtani. A már ismert vezényszavak vagy trükkök is nehézséget okoznak számára, vagy egyáltalán nem tudja őket végrehajtani.

Fokozatosan romló állapot

Fontos tudni, hogy a demencia egy visszafordíthatatlan folyamat, azonban foglalkozni kell vele már az első tünetek megjelenésénél. Léteznek olyan kezelések és készítmények, melyek lassítják a progressziót és lényeges életminőség változást, javulást lehet elérni velük.  Egy orvosi konzultáció során fényt lehet deríteni a kutya pontos állapotára, a betegség előrehaladottságára. Elképzelhető, hogy már kutyánk étrendjével, bizonyos nyugtató körülmények létrehozásával is sokat segíthetünk az állapotán.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...