Saját KB bal
Saját KB jobb

5 kérdés, amit fel kell tenned az állatorvosnál

A gyakorlott gazdiknak valószínűleg nem mondunk most sok újat, de akkor is megéri gyorsan átfutni az alábbi kérdések listáját. Ti mivel egészítenétek ki?

Dr. Leni Kaplan, a Cornell Small Animal Community Practice orvostanára azt mondja, teljesen rendben van, ha a gazdi egy sor kérdéssel készül az állatorvosi vizitre. Minél több a megválaszolt kérdés, annál jobb kezelésben, bánásmódban részesül az eb. Mindegy, hogy tapasztalt vagy kevésbé tapasztalt gazdiról van szó, az alábbi kérdéseket mindenki bátran az állatorvosának szegezheti.

#1 Mivel etessem a kutyám?

Ha nem sikerül kiigazodnod a márkák és lehetőségek tengerében, vagy elbizonytalanítanak a hangzatos elnevezések, fordulj az állatorvoshoz, mert ő biztosan el tud látni kutyádra szabott tanácsokkal.

#2 Megfelelő a kutyám testsúlya?

A hosszú szőrű, dús bundájú állatok esetében néha nem könnyű reálisan megtippelni a testsúlyt, sőt Dr. Karen Fine, a Central Animal Hospital nevű állatkórház állatorvosa szerint esetükben a kisebb-nagyobb súlyváltozás is kevésbé szembetűnő. Túlsúlyos az eb? Az állatorvos segíteni fog a diéta meghatározásában is.

#3 Mennyi testmozgásra van szüksége?

Ugyan a napi mozgásra minden kutyának szüksége van, nem beszélhetünk meghatározott óraszámról, ami minden fajtára sablonszerűen ráhúzható. Az állatorvos az állat testsúlya, kora, és egészségi állapota alapján könnyűszerrel megállapítja a napi „mozgásadagot”.

#4 Milyenek a fogai és az ínye állapota?

Az állatok olykor remekül palástolják a fájdalmukat, így a gazdinak fogalma sincs róla, hogy valami lappang bennük. A rossz lehelet és az étvágytalanság egyaránt komoly gondot jelezhet, amivel kapcsolatban a fogak és az íny állapota sok mindent elárul.

#5 Mi, miért kerül ennyibe?

Természetesen szemünk fényének egészsége mindennél fontosabb, és nem lehet árcédulát tűzni rá, azért mégis jó előre tudni, minek, mi az ára. Főleg azoknak a gazdiknak az esetében, akik sajnos nem engedhetik meg maguknak, hogy egy összegben kifizessék a drága kezelést. Általában ilyenkor is van megoldás, például a részletfizetés kérésére, emiatt azonban előre meg kell tudakolni a várható költségeket.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Forrás: nytimes.com
Képek: Pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...